CHP’nin TRT’ye tahsis edilen Çekmeköy Kışlası arazisinin imar planlarının iptal için açtığı davada bilirkişi incelemesi yapıldı. Avukat İsa Öztürk, “İmara açılan alanda TRT 12 kata kadar yükseklikte bina yapabilir” dedi.

TRT’ye on iki kat inşaat yetkisi
TRT’nin Çekmeköy Kışlası arazi üzerine dizi çekimleri için inşa ettiği yapılar. (Fotoğraf: BirGün)

İsmail ARI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclis Üyesi Ülkü Sakalar ve Hatice Ülkü Özer’in Çekmeköy Kışlası’nın TRT’ye tahsis edilen arazisinin imar planına karşı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na 9 Ağustos 2021’de açtıkları dava da dün bilirkişi heyeti inceleme yaptı.

CHP’li Sakalar ve Özer, açtıkları davayla TRT’ye tahsis edilen ve TRT’nin Çekmeköy Film Platolarına kurduğu alanın imar planları için yürütmeyi durdurma ve iptal karar verilmesini talep etmiş, imar planlarının şehircilik ilkeleri ile kamu yararına aykırı olduğu belirtmişti. Çekmeköy Kışlası arazisi için düzenlenen imar planları 493 bin metrekarelik bir alan için yapılmış ve bu alanın 326 bin metrekarelik kısmı ise TRT’ye tahsis edilmiş. Dün de açılan davaya ilişkin TRT’ye tahsis edilen ormanlık kışla arazisinde bilirkişi heyeti inceleme yaptı. Bilirkişi incelemesine basının katılmasına izin verilmedi.

Davayı açan CHP’li Sakalar ile Özer’in avukatı İsa Öztürk TRT’ye tahsis edilen araziye ve bilirkişi incelemesine dair BirGün’e açıklama yaptı. Öztürk, “493 bin metrekarelik, önceden askeri alan olan bir bölge TRT’ye tahsis edilmişti ve film platosu yapılacağı belirtilmişti. Keşif mahallini gezdik, halihazırda bazı plato yapıları var. Plana baktığımız zaman yaklaşık 250 bin metrekarelik alan inşaat alanı olarak belirlenmiş. Plana göre imara açılan alanda TRT 12 kata kadar yükseklikte bina yapabilir. Biz bölgeyi korumak için dava açtık. Bilirkişi incelemesini yaptı ve rapor hazırlayacak. Rapor lehimize olmazsa itiraz edeceğiz. Söz konusu arazi ormanlık ve yeşil alan. Yer yer boş bölgeler var ve şimdilik oralarda plato kurulmuş” dedi.

SADECE SÖKÜLÜP TAKILAN YAPILARMIŞ

CHP Çekmeköy İlçe Başkanı Hüseyin Kızıldaş ise “TRT’ye verilebilecek birçok alan var ve biz buranın TRT’ye verilmesini kabul etmiyoruz. Kuzey Ormanları’nın başlangıcı olan, kentin akciğerleri olan Çekmeköy ormanlarının yapılaşmaya açılmaması için mücadele edeceğiz” diye konuştu.

TRT İnşaat ve Emlak Başkan Yardımcısı olduğunu belirten TRT yetkilisi ise “Bu alanın planlanması sürecinde, TRT’ye tahsis edilmesi sürecinde sadece film çekim platosu yapmak üzere, sökülüp takılabilir yapılar yapmak üzere ve TRT’nin ihtiyacı olan asgari ölçüde yapıların yapılması için bu plan yapıldı” ifadelerini kullandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2021’in mart ayında İstanbul Çekmeköy'de toplam 493 dönümlük alanın imar planlarını değiştirerek itirazlar için askıya çıkardı. İmar planı değişikliğinin açıklama raporunda yer alan bilgilere göre planlama alanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 29 Ağustos 2019 tarihli yazısı ve 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin ilgili maddeleri gereğince “çekim platosu yapılmak ve kurumun faaliyetlerinde kullanılmak üzere” TRT adına tahsis edildi. Tahsis edilen alan, yola terk edilecek kısımlar çıkarıldığında 453 dönüme denk geliyor.

Açıklama raporunda proje ile yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanıldığı, uluslararası tanıtıma katkı sağlayacak, sinema, dizi ve televizyon gibi sektörler için dünya standartlarında bir plato ve kampus alanının hedeflendiği aktarıldı. Alandaki sık ağaç dokusunun projenin bir parçası haline getirilerek film platosunun benzersiz bir hale gelmesinin sağlanacağı anlatıldı. Bu nedenle proje aşamasında özellikle parsellerin arasında boş kalmış, sık ağaçlıkların olmadığı alanların tercih edildiği belirtildi.