Kanada Başbakanı Justin Trudeau, bir gazetecinin Trump'ın George Floyd protestolarına yönelik tavrı ile ilgili sorusuna 21 saniye boyunca sessiz kaldı ve ardından "Şimdi dinleme zamanı, insanları bir araya getirme zamanı" dedi

Trudeau, Trump sorusuna 21 saniye boyunca sessiz kaldı

ABD Başkanı Donald Trump'ın George Floyd protestolarına yönelik tavrı tepki topluyor. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Trump'ın protestolara yönelik tutumuna dair bir gazetecinin sorusuna 21 saniye boyunca sessiz kaldı.

Sputnik Türkiye'nin aktardığı habere göre gazeteci, Trudeau’ya Trump’ın protestoculara karşı askeri gücü devreye sokmasını ve bir kiliseye gidip İncil ile poz vermek için eylemcileri biber gazıyla bölgeden uzaklaştırmasını nasıl değerlendirdiğini sordu.

Kanada Başbakanının sorunun ardından 21 saniye boyunca sessiz kalması dikkati çekti.

Trudeau daha sonra “ABD’de olan bitenleri hepimiz korku ve hayretler içinde izliyoruz. Şimdi dinleme zamanı, insanları bir araya getirme zamanı ve yıllar ve on yıllar boyunca yaşanan ilerlemelere rağmen hangi adaletsizliklerin devam ettiğini öğrenme zamanı” dedi.

Konuyu kendi ülkesine getiren Trudeau, "Kanadalılar da zorluklar yaşadığımızı kabul etmeli, siyah Kanadalılar, ırksallaştırılan Kanadalılar her gün canlı bir gerçeklik olarak ayrımcılıkla karşı karşıya. Bunu sadece hükümet işi olarak görmemeli ve harekete geçmeliyiz, Kanadalılar olarak bunu görmeliyiz. Ayrımcılıkla mücadelede müttefik olmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

TRUMP İNCİL İLE KİLİSEYE YÜRÜDÜ, PROTESTOCULARI TEHDİT ETTİ

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'ın yakınındaki St. Johns Kilisesi'ne elinde tuttuğu İncil ile yürümüştü. Protestolardaki polis şiddetini görmezden gelen Trump, eylemcilere "Sert cezalar ve uzun hapislerle karşı karşıyalar" tehdidinde bulunmuştu.

Trump alana gelmeden önce polis ve güvenlik güçleri biber gazı ve şiddet kullanarak bölgeyi boşaltmıştı.

trudeau-trump-sorusuna-21-saniye-boyunca-sessiz-kaldi-739343-1.

NE OLMUŞTU?

46 yaşındaki George Floyd, 25 Mayıs'ta dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis’te gözaltına alınırken bir polisin uzun süre ensesine diziyle basması nedeniyle dakikalarca "Nefes alamıyorum" diye yalvarmıştı.

Floyd'un, olay yerine gelen acil sağlık ekiplerince kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği açıklanmış, yoldan geçenlerin cep telefonlarıyla kaydettiği görüntüler sosyal medyada büyük tepki toplamıştı.

Görüntüler, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirmiş ve Minneapolis başta olmak üzere, birçok şehirde protestolara yol açmıştı.

Ülke genelindeki protestoların şiddet olaylarına ve yağmalara dönüşmesi nedeniyle birçok şehirde "sokağa çıkma yasağı" ilan edilmiş, Ulusal Muhafızlar görevlendirilmişti.

Trump da pazartesi günü yaptığı açıklamada, Washington DC'deki olaylara müdahale için binlerce ağır silahlı askeri görevlendirdiğini duyurmuştu.