ABD Başkanı Donald Trump, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada İran ve Kuzey Kore’ye yönelik tehditler savurdu. Venzuela’yı ‘kabul edilemez’ olarak niteleyen ABD Başkanı Türkiye’ye ise teşekkür etti

Trump BM’de tehdit yağdırdı: Kuzey Kore’yi yok ederiz, İran’la anlaşmaya karşıyız

ABD Başkanı Donald Trump, ilk kez BM Genel Kurulu’nda konuşma yaptı. New York'ta bulunan BM merkezine ulaştıktan kısa bir süre sonra konuşmasına başlayan Trump, dünyanın haydut devletlerle, teröristler ve radikallerle ve yıkıcı tehditlerle karşı karşıya olduğunu söyledi. Trump, konuşmasında "Avrupa'nın yeniden ayağa kalkmasına yapacağımız destek ABD'nin başarısını da gösterecektir" ifadelerini kullandı.

‘Önceliğim Amerikan çıkarları’
ABD Başkanı olarak her zaman öncelliği ülkesinin çıkarlarına vereceğini vurgulayan Trump, "Tüm liderlerin öncelikle kendi halklarına hizmet etme sorumluluğu var. ABD'nin hiçbir şey elde edemediği anlaşmalara girmeyeceğiz. Önümüzdeki tehditler korusunda pasif davranmayacağız" diye konuştu.

Kuzey kore yönetimine tepki
Trump, Kuzey Kore'nin nükleer silah programıyla tüm insanlığı tehdit ettiğini ve bu ülkeye karşı tüm tedbirleri almaya ABD olarak hazır olduklarını söyledi. Kuzey Kore yönetiminin kendi halkının açlıktan ölmesinden sorumlu olduğunu da iddia eden Trump, "ABD eğer müttefiklerini korumak zorunda kalırsa Kuzey Kore'yi tamamen yok etmekten geri durmayız. BM, Kuzey Kore'ye karşı yaptırımlara imza atmalı. Bunun için Rusya ve Çin'e teşekkür ediyorum. Ancak daha fazlasını yapmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

‘İran'la anlaşma utanç kaynağı’
İran'la yapılan nükleer anlaşmanın ABD için bir utanç kaynağı olduğunu da savunan Trump, İran'la anlaşma şu ana kadar yapılan en tek taraflı anlaşma" iddiasında bulundu. Trump, "Hizbullah, Taliban, El Kaide'nin karşısında durmalı. Birlikte olmalı, benzer örgütlere izin vermemeliyiz" dedi. Venezuela’daki durumun ‘tamamıyla kabul edilemez’ olduğunu iddia eden Trump, şunları söyledi: "Venezuela'daki sorun sosyalizmin kötü uygulanması değil, özüne sadık bir şekilde uygulanmasıdır.”

Türkiye'ye teşekkür etti
ABD Başkanı "Türkiye, Ürdün ve Lübnan'a savaştan kaçanlara kucak açtıkları için teşekkür ediyorum. ABD halkı, BM'nin çok daha hesap verebilir ve etkin bir insan hakları savunucusu olması umudunu taşıyor" diye konuştu.