Görev süresinin dolmasına az bir zaman kala ABD Başkanı Donald Trump, Irak'ta 14 sivili öldüren dört Blackwater çalışanının ardından, bu kez de vergi kaçakçılığıyla suçlanan dünürü Charles Kushner ve 7,5 yıl hapis cezasına çarptırılan eski kampanya yöneticisi Paul Manafort dahil 29 kişi için af çıkardı.

Trump, dünürü, Irak savaşı suçluları ve diğer bazı kişilere af çıkardı

ABD Başkanı Donald Trump, eski kampanya yöneticisi Paul Manafort, eski danışmanı Roger Stone ve damadı Jared Kushner'in babası Charles Kushner'in de aralarında bulunduğu 29 kişiyi daha affetti.

Gelecek ay görev süresi dolacak olan Trump, dün de Rusya soruşturması kapsamında suçlu bulunan George Papadopoulos ve Alex van der Zwaan'ın da aralarında bulunduğu 15 kişi için af çıkarmıştı.

Irak'ta 14 sivilin ölümüne sebep olmaktan suçlu bulunan Amerikan özel güvenlik şirketinin dört görevlisi de dünkü af listesinde yer almış ve BM İnsan Hakları Bürosu, bu affın, benzer suçları işleme konusunda başkalarına cesaret vereceğini ifade etmişti.

MANAFORT'UN CEZASI 2024'TE BİTECEKTİ

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, 71 yaşındaki Paul Manafort, Rusya'nın ABD'de Başkanlık Seçimlerine müdahale ettiği iddialarını incelemek üzere Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen ve 'Mueller Raporu' olarak bilinen soruşturma sırasında ortaya çıkan bazı deliller üzerine hakkında dava açılarak yargılanmıştı.

2018 yılında mahkum edilen Manafort, "komplo kurmak ve evrakta sahtecilik" suçlarından 7,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Bir yıldan daha uzun zamandır cezaevinde olan Manafort, Covid-19 salgınının oluşturduğu risk göz önüne alınarak, Mayıs 2020'de cezasının kalan kısmını evinde tamamlamak üzere tahliye edilmişti.

Manafort, Rusya'nın ABD seçim kampanyasını manipüle ettiği iddialarıyla ilgili olarak Özel Savcı Robert Mueller tarafından yürütülen soruşturmada "işbirliği yapmayı" kabul etmişti.

Fakat iki ay sonra bu anlaşmanın geçerli olmadığı açıklanmış ve savcılar Manafort'u "hükümete sürekli olarak yalan söylemekle" suçlamışlardı.

Manafort'ın hapis cezası 2024'te bitecekti.

Mueller Raporu kapsamında Kongre'ye yalan söylemekle suçlanan ve 40 aylık hapis cezasına çarptırılan Stone'un cezası daha önce hafifletilmişti.

Trump'ın eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn ile eski avukatı Michael Cohen de dahil olmak üzere soruşturmadaki pek çok kişi suçlamaları kabul ederken, Stone ise reddetmişti.

DÜNÜRÜNÜ DE AFFETTİ

Kızı Ivanka Trump'ın eşi Jared Kushner'ın babası olan Charles Kushner ise vergi kaçakçılığı, tahrifata tanıklık ve seçim kampanyasına yasa dışı katkılar suçlamalarıyla yargılanmıştı.

Vergi kaçırma suçları ile Federal Seçim Komisyonu'na yalan söyleme suçunu kabul eden Kushner 2 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ağustos 2006'da, 14 ay cezaevinde kaldıktan sonra Kushner kalan cezasını çekmek için bir sosyal rehabilitasyon merkezine nakledilmişti.

Trump yüksek profilli bu kişiler için verdiği af kararlarının yanısıra siber suçlar, ateşli silah bulundurma, posta dolandırıcılığı gibi çeşitli suçlardan hüküm giymiş kişileri de affetti.