ABD’de George W. Bush döneminin Cumhuriyetçi kabine görevlileri, Trump’ın karşısına Demokratlardan başkan adayı olarak çıkan Joe Biden’ı destekleme kararı aldı

Trump için tehlike çanları: Biden’a Cumhuriyetçi gruptan destek

Kasım ayında yapılacak ABD Başkanlık seçimleri öncesi Cumhuriyetçi kanatta önemli bir gelişme yaşandı.

George W. Bush’un başkanlığı döneminde kabinede ve Beyaz Saray’da görev yapan yetkililerinin de aralarında bulunduğu bir grup Cumhuriyetçi, Başkan Donald Trump’a karşı yarışan Demokrat aday Joe Biden’ı desteklemek için bir grup kurdu.

Grubun başında, Bush’un 2000 kampanyasını yürüten Karen Kirksey’in bulunduğu belirtildi. Kirksey ayrıca Bush kabinesinde çalışma ve tarım bakanlıklarında da görev almıştı.

Yine Bush yönetimi sırasında Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı iletişim dairelerinde çalışan Kristopher Purcell ise kendisiyle birlikte bu gruba yaklaşık 200 eski yetkilinin katıldığını belirtti. Purcell, Trump’ın politikalarına gönderme yaparak, “Şu an neyin anormal olduğunu görüyoruz” dedi. Purcell ayrıca, Biden’ın Beyaz Saray’a yeniden “itibar” kazandırabileceğini savundu.

CUMHURİYETÇİ SEÇMENLER SEFERBER EDİLECEK

ABD basınında yer alan habere göre, “Trump’ın başkanlığının Amerikan ulusuna verdiği zarar nedeniyle ümitsizlik ve hayal kırıklığı yaşayan Cumhuriyetçi seçmenleri seferber etme amacını taşıdıklarını” ilan eden grup, bir de bağış kampanyası başlattı.

43 Alumni for Biden adlı grup, Cumhuriyetçilerin kanaat önderleri olarak kabul edilen kişilerden gelecek destek videolarıyla kamuoyu yaratmaya ve seçim zamanı kritik eyaletlerde Cumhuriyetçi seçmenleri Biden’a yönlendirmeye çalışacak.

Bir internet sitesi de kuran grup, yaptığı açıklamada ‘prensiplerin politikalardan daha önemli olduğunu’ belirterek, “İşte bu nedenle Başkan Bush’un yanı sıra diğer Cumhuriyetçi başkanlar, valiler ve Kongre üyelerine hizmet etmiş kişilerden oluşan bir grup olarak Joe Biden’ın başkanlığını destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Grubun öncüsü Kirksey ise Biden’ı desteklemelerinin onun siyasi programını tamamen onayladıkları anlamına gelmediğini söyledi. Kirksey, “Amerikan ulusunun ruhunu yeniden eski haline getirmeye yönelik acil ihtiyaç üzerinde tam mutabakat sağladıklarını” dile getirdi.

SANDERS YARIŞTAN ÇEKİLMİŞTİ

Demokrat Parti'den aday olan sol siyasetçi Vermont Senatörü Bernie Sanders, Nisan ayında seçim kampanyasını askıya aldığını duyurmuştı.

Sanders, daha sonra rakibi olan eski Başkan Yardımcısı Joe Biden'ı destekleyeceğini açıklamış, internet üzerinde de Biden ile ortak yayına çıkmıştı.

Sanders, ortak yayında ABD'de yaşayan her kesimden vatandaşa Biden'ı destekleme çağrısında bulunarak şunları söylemişti: “Tüm Amerikalıları her bir Demokrat'ı, her bir bağımsızı, çok sayıda Cumhuriyetçi'yi, benim de desteklediğim adayınıza destekte birleşmeye çağırıyorum. Trump'ı bir dönemlik başkan yapmalıyız. Bunun olması için elimden gelen ne varsa yapacağım.”

JOE BIDEN KİMDİR?

trump-icin-tehlike-canlari-biden-a-cumhuriyetci-gruptan-destek-752029-1.

ABD müesses nizamının önemli figürlerinden biri olarak kabul edilen 77 yaşındaki Joe Biden, Barack Obama döneminde başkan yardımcısı olarak görev yapmıştı.

Liberal görüşlü bir siyasetçi olarak bilinen Biden, kilisenin kamu hayatında yeri olmadığını savunuyor. Biden ayrıca eşcinsel evliliklerinin yasallaştırılmasını destekliyor ve kürtaj meselesinde kararın kadınlara bırakılması gerektiğini belirtiyor.

Biden, ABD emperyalizminin kritik hamlelerinde ise eleştirel bir tutum almadı. 2003 yılında Irak işgalini destekleyen Biden, kendini ‘Yahudi olmayan bir Siyonist’ olarak tanımlıyor ve Yahudi lobisine yakın olduğunu söylüyor. Bununla birlikte, Filistin meselesinde “iki devletli çözümden” yana olduğunu ifade ediyor.