Kongre Baskını tüm detaylarıyla tartışılırken Donald Trump’ın 20 Ocak’ta görev süresi dolmadan azledilmesi için yarın Temsilciler Meclisi’nde görüşme yapılacak. Trump, kamuoyunda baskını azmettirmek ile suçlanırken federal savcılar ise eylemcilere yönelik “darbe girişimi” ve “cinayet” suçlamalarını soruşturmaya hazırlanıyor.

Trump için yolun sonu


DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de 6 Ocak’ta Washington’da yaşanan dört saatlik Kongre Baskını sonrası Başkan Donald Trump’a yönelik kamuoyu baskısı artarken ülkede bir ilk niteliğinde olan gelişmeler ardı sıra yaşanmaya devam ediyor.

Twitter hesabı da kalıcı olarak askıya alınan Trump’ı, 20 Ocak’ta görev süresi dolmadan azletmek isteyen Demokratlar, Trump’a adeta nefes aldırmıyor.

Yarın, Temsilciler Meclisi’nde Trump’ın azli gündeminin görüşülmesi beklenirken başkanlık koltuğuna oturmaya hazırlanan Joe Biden da Trump’ın azli kararını Kongre’nin vereceğini savunuyor.


TWITTER KRİZİ

Önceki güne damga vuran olay, sosyal medya devi Twitter’ın, Trump’ın 90 milyon takipçiye yaklaşan hesabını kalıcı olarak askıya almasıyla yaşandı.

“realDonaldTrump” kullanıcı isimli hesabı kapatılan Trump’ın, başkanlık makamına ait “POTUS” hesabından yaptığı yazılı açıklama ise Twitter tarafından kısa sürede silindi. Trump, burada yaptığı paylaşımda söz konusu yasaklama kararına ilişkin, “Uzun zamandır Twitter’ın ifade özgürlüğünü yasaklamakta çok ileri gittiğini söylüyordum ve bugün Twitter çalışanları, beni susturmak adına hesabımı bu platformdan kaldırmak için Demokratlar ve radikal solcularla işbirliği yapmıştır” ifadelerine yer verdi. Trump, Twitter’ı “üstü kapalı” tehdit ettiği paylaşımına şöyle devam etti: “Twitter, özel bir şirket olabilir ancak hükümetin onlara sağladığı yasal koruma olmadan uzun süre hayatta kalamayacaklar. Yakın gelecekte kendi platformumuzu kurma ihtimallerini değerlendiriyoruz. Bizi susturamayacaksınız.” Twitter aynı zamanda Trump’ın seçim kampanya ekibi tarafından kullanılan ve 2,4 milyon takipçisi olan ‘TeamTrump’ adlı hesabı da askıya alırken şirketten tüm bu engellemelere ilişkin açıklama yapıldı. Twitter’ın güvenlik ekibinden yapılan açıklamada, “Trump’ın daha çok şiddeti kışkırtma riskinden dolayı hesapları kalıcı olarak askıya aldık” denildi. Trump’ın ise son açıklamasında seçimde usulsüzlük iddialarını es geçmesi dikkat çekti.

AZLEDİLECEK Mİ?

Ülkede bir diğer çarpıcı gelişme Trump’ın ikinci kez azlinin (görevden alma) gündeme gelmesi oldu. Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi, 10 gün sonra başkanlık görevini Joe Biden’a devredecek olan Trump’ın azledilmesi için yarından itibaren görüşmelere başlıyor. Temsilciler Meclisi Başkanı olan Demokrat Nancy Pelosi’nin, Yardımcısı Mike Pence’ten Trump’ı görevden alması yönünde talepte bulunduğu öğrenildi. Ancak Pelosi’nin bu talebine karşılık bulamaması üzerine Temsilciler Meclisi’ni harekete geçirdiği bildirildi. Söz konusu grubun Trump’ın azline onay vermesi halinde kararın son merci yeri Senato’da görüşülmesine ise olası gözle bakılmıyor. Ancak Temsilciler Meclisi’nde Trump’ın suçlu bulunması durumunda, “hakkında iki kez azil suçlaması yapılan ilk başkan” olarak kayıtlara geçmesi bekleniyor. Trump’ın ilk azil süreci, 2019’da Joe Biden’a yönelik soruşturma açılması yönünde Ukrayna yönetimine baskı yaptığı gerekçesiyle başlatılmış ancak azil kararı Senato’dan geçmemişti.

NÜKLEER SALDIRI

Trump tarafından defalarca hedef gösterilen ve Kongre Baskını’nda odası basılarak iki bilgisayarının çalındığı tespit edilen Nancy Pelosi, yalnızca azil sürecini değil aynı zamanda Trump’ın 20 Ocak’a kadarki tüm görevlerini kısıtlamak istiyor. Genelkurmay Başkanı Mark Milley’le görüşerek Trump’ın olası bir nükleer saldırı emrine karşı yetkilerine kısıtlama isteyen Pelosi, Temsilciler Meclisi’ni konuya ilişkin bilgilendirdiği mektubunda, “Genelkurmay Başkanı Mark Milley ile dengesiz başkanın bir savaş veya nükleer kodlara erişip bir nükleer saldırı başlatmasını engellemek için mevcut tedbirleri ele aldık. Bu dengesiz başkanın durumu daha da tehlikeli olamazdı ve onun demokrasimize yönelik dengesiz saldırısından Amerikan halkını korumak için elimizden geleni yapmalıyız” ifadelerine yer verdi.

TÖRENE GİTMİYOR

Temsilciler Meclisi’nde yarın yapılması beklenen görüşme öncesi gözlerin çevrildiği müstakbel başkan Joe Biden da “Trump’ın azline Kongre karar verecek” diyerek tartışmalara dahil oldu.

Delaware’de konuşan Biden, “Ülke için utanç kaynağı” dediği Trump’ın başkanlık törenine katılmama kararını da “Bu iyi bir şey” diyerek değerlendirdi. Kapsamlı bir anket de ABD’lilerin Trump’ın azlini istediğini ortaya koydu. İngiltere merkezli haber ajansı Reuters ve Fransa merkezli araştırma şirketi Ipsos’un ortaklaşa yaptığı ankete göre, Trump’ın görev süresi bitmeden azledilmesini isteyen ABD’lilerin oranı yüzde 57. Ankete katılan ABD’lilerin yüzde 70’i de Trump’ın baskın öncesi destekçilerini kışkırttığını savunuyor.

***

trump-icin-yolun-sonu-827217-1.

BASKIN FAİLLERİ ARANIYOR

Kongre Baskını’yla ilgili gözaltına alınan 72 kişi hakkında işlemler devam ederken federal savcılar, söz konusu baskına katılanlarla ilgili “darbe girişimi” suçlamasını araştırıyor. Aralarında ırkçı grup Proud Boys (Gururlu Çocuklar) üyelerinin de bulunduğu onlarca kişi hakkında soruşturma yürütülürken polis Brian Sicknick’le birlikte beş kişinin öldüğü olayların ise cinayeti suçu kapsamında ele alınması bekleniyor. Adalet Bakanlığı Vekili Jeffrey Rosen, baskına göz yuman güvenlik görevlilerinin de araştırıldığını duyururken Federal Soruşturma Bürosu (FBI), “Başkent bölgesinden ayrılmış olsanız da bu bölgede işlenen suç eylemine katıldığınız anlaşılırsa kapınızı çalabiliriz” diyerek failleri ifade vermeye çağırdı. Adalet Bakanlığı Savcısı Ken Kohl da Temsilciler Başkanı Nancy Pelosi’nin odasını işgal eden Batı Virginia Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi üyesi Derrick Evans ve Arkansas eyaletinden Richard Barnett hakkındaki soruşturmaların ise ayrı yürütüldüğünü duyurdu.