Trump’ın derdi ne?

Dünya insani krizle çalkalanırken ABD halen Venezuela ve İran’a dönük saldırgan tutumuna devam ediyor.

Birleşmiş Milletler (BM) üyesi birçok ülkenin ‘yaptırımlara son verilmesi’ çağrısına yaptırımları artıran Başkan Donald Trump yönetimi, önceki gün hedef aldığı Venezuela’nın açıklarına savaş gemileri gönderdi. Trump, salgınla boğuşan İran’ı da “Irak’ta Amerikan askerlerine saldırı düzenlenirse bunun bedelini çok ağır ödersiniz” diye tehdit etti.

SAVAŞ GEMİLERİ GÖNDERİLDİ

ABD Başkanı Trump önceki gün Beyaz Saray’da basın toplantısı düzenledi. Trump, salgın gündemiyle ilgili düzenlediği toplantıda, ‘Karayipler’de uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele’ operasyonu başlatıldığını ve ABD donanmasına ait savaş gemilerinin Venezuela açıklarına yönlendirildiğini açıkladı.

Trump, operasyon hamlesini de “Hükümetler ve ülkeler salgına odaklanırken, karteller, suçlular, teröristler ve diğer kötü niyetli aktörlerin durumu kendi çıkarları için kullanabileceğine yönelik gittikçe artan bir tehdit var. Böyle bir şeyin olmasına izin vermemeliyiz” sözleriyle savundu.

‘SAVAŞTAYIZ’

Toplantıda bulunan, ABD Savunma Bakanı Mark Esper bölgeye savaş gemilerinin yanı sıra P-8 devriye uçaklarının da gönderileceğini ifade ederek “Başkan’ın talimatı doğrultusunda Doğu Pasifik Okyanusu ve Karayip Denizi’nde geniş kapsamlı narkotik operasyonu başlattık” dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley de “Covid-19, teröristler ve uyuşturucu kartelleriyle savaştayız” diye konuştu.

VENEZUELA’DAN TEPKİ

ABD’nin ‘uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı’ ile itibarsızlaştırmak istediği Venezuela’daki Bolivarcı hükümetten söz konusu saldırgan hamlelere karşı yanıt geldi.

Venezuela İletişim Bakanı Jorge Rodriguez, ABD’nin savaş gemilerini göndermesini, “ABD’de koronavirüsünün yol açtığı trajik insani krizden dikkatleri başka yöne kaydırma amacı taşıyan çaresiz bir girişim” olarak niteledi. Rodriguez, “ABD uyuşturucuyla mücadele etmek istiyorsa Kolombiya’dan ülkesine giden kokain arzına bakmalı” yorumunda bulundu.

İRAN’A TEHDİT

WashIngton’ın tehditleri yalnızca Venezuela’yla sınırlı kalmadı. Trump, İran’ın Irak’taki ABD askerlerine bir saldırı planladığı yönünde bilgiye sahip olduklarını iddia etti. Twitter hesabından açıklama yapan Trump, “Gelen bilgilere ve inancımıza göre İran veya uzantıları, Irak’taki Amerikan askerlerine ve/veya varlıklarına yönelik sinsi bir saldırı planlıyor. Eğer bu olursa İran bunun bedelini gerçekten çok ağır şekilde öder” dedi. Trump, nasıl bir saldırı istihbaratı aldıklarına yönelik herhangi bir detay paylaşmadı.