Trump’ın ‘en kötü ticaret anlaşması’ dediği NAFTA sona erdi

ABD Temsilciler Meclisi, Kuzey Amerika Ticaret Anlaşması’nın (NAFTA) yerini alacak olan Yeni Serbest Ticaret Anlaşması’nda (USMCA) ABD Başkanı Donald Trump yönetimiyle anlaştıklarını açıkladı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, NAFTA’nın değiştirilmiş yeni versiyonu üzerinde Trump yönetimiyle anlaşmaya vardıklarını söyledi. Pelosi’nin anlaşmayı, Demokratlar’ın Başkan Donald Trump hakkındaki azil gerekçelerini açıkladığı günde duyurması dikkat çekti.

Trump yenilenmiş ticaret anlaşmasının ABD için “harika” olacağını söyledi.

Twitter üzerinden konuya ilişkin mesaj paylaşan Trump, “ABD tarafından yapılmış en iyi ve en önemli ticaret anlaşması olacak. Herkes için iyi olacak. Çiftçiler, üreticiler, enerji ve sendikalardan muazzam bir destek var. En önemlisi de, ülkemizin en kötü ticaret anlaşması NAFTA’yı nihayet sona erdireceğiz” açıklaması yaptı.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador da “Bu anlaşma Meksika ekonomisine yardımcı olacak” değerlendirmesinde bulunarak, NAFTA konusunda ABD ile yaşanan görüş ayrılıklarının aşıldığını belirtti.

Ticaret anlaşması, Trump’ın Kongre’yle ilişkilerinde, uzun süredir yürüttüğü Meksika sınırına duvar inşasına mali destek alma çabasıyla birlikte en önemli iki önceliğinden birini oluşturuyor.

Söz konusu anlaşma otomobil sektörü, süt ürünleri, fikri mülkiyet hakları ve geçerlilik süresini ilgilendiren dört başlıkta düzenlemeler içeriyor.

NAFTA’nın aksine süre sınırı da bulunan USMCA, üye ülkeler tarafından altı yılda bir gözden geçirilebilecek ve uzatılmaması halinde yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 16 yıl içerisinde iptal olacak.