Trump’ın kararı Rusya’ya verilmiş bir hediye mi?

ÖMÜR ŞAHİN KEYİF

Trump'ın Suriye’den çekilme açıklaması tartışma ve soruları da beraberinde getirdi. Ulusal güvenlik ekibine danışılmadan alınan karar şaşkınlığa yol açarken, şahin Cumhuriyetçilerin yanı sıra liberal isimler de kararı ‘büyük hata’ olarak değerlendiriyor. ABD’nin çekilmesinin İran'ın hareket alanını genişleteceği ifade edilirken, kararı Rusya’ya verilmiş bir “hediye” olarak görenler de var. Çekilmenin ABD’nin başta İsrail ve Kürtler olmak üzere bölgedeki müttefiklerini yalnız ve yüzüstü bırakacağı da düşünülüyor. Cumhuriyetçi senatörler çekilmenin “Suriye’yi İran ve Rusya’ya vermek anlamına geleceğini” ileri sürerken, kararı bölgede İran ve diğer aktörler tarafından Amerika’nın zayıflığı olarak görülülebileceğini öne sürenler de var.

Sözünü tuttuğunu göstermek istiyor!
Oysa Trump, selefi Barack Obama dönemiyle arasına mesafe koymak istiyor. BirGün’e konuşan Kamuoyu Araştırmacısı John Zogby’ye göre, Trump’ın çekilme kararının altında yatan nedenlerden biri de asında bu. Zogby, nedenleri şöyle açıklıyor: “Trump, ABD’yi kazanılması mümkün olmayan savaşlardan çıkarma sözü verdi. Öncelikle sözlerini tuttuğunu göstermek istiyor. İkincisi, Amerika’da ordunun Suriye’ye dahli konusunda hiçbir zaman çok fazla istek olmadı. Üçüncüsü Trump, Obama’yla ilintiki her şeyle arasına mesafe koymak istiyor. Seçmenin karşısına başarılarıyla çıkmak istiyor. Bu da onun için listedeki bir başka başarı olacak.” “Karar tamamen iç politikayla ilgili” diyen Zogby, ABD seçmeni ordunun Suriye’de bulunmasına sıcak bakmıyor çünkü “Amerikalılar, zaferin açık şekilde tanımlanmadığı, görünürde bir sonu olmayan ve desteklenecek iyi bir grup seçeneği sunmayan bir şeye bulaşmak istemiyorlar.”

**

Telefon konuşması kararda etkili oldu

Çekilme kararını Türkiye’den gelen Suriye operasyonu açıklamaları sonrası almış olması da dikkat çeken noktalardan. Geçen hafta Erdoğan ve Trump telefonda görüştü. Salı gecesi ise Dışişleri Bakanlığı Türkiye’ye 3,5 milyar dolar Patriot füzelerinin satışlarını onayladı. Reuters, ismini vermeyen bir ABD’li yetkilinin Trump’ın kararı Erdoğan’la telefon görüşmesi sonrası aldığını, “Konuşmayı takip eden her şeyin telefonda yapılan anlaşmayı uygulamak için yapıldığını” söylediğini yazdı. Reuters’in haberine göre yine ismini vermeyen bir ABD’li yetkili, kararın telefonda alınmadığını, Trump’ın kendi aldığı kararı Erdoğan’a bildirdiğini ileri sürdü.