Trump'ın vergi beyannamelerinin açıklanmasına ilişkin açılan dava yarın görülecek. Trump ve yönetimi ısrarla bunu reddederken kamuoyu ise ABD Başkanı'nın da diğer yurttaşlar gibi yargılanması gerektiği görüşünde

Trump’ın vergi davası yarın görülecek

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Başkanı Donald Trump’ın vergi beyannamesinin yayınlanmasına izin verilip verilmeyeceğine ilişkin açılan davanın duruşması yarın görülecek. Amerikan Yüksek Mahkeme tarihinin en önemli davalarından birisi olarak gösterilen duruşma canlı olarak da yayınlanacak. Mahkeme, ABD başkanının görevi nedeniyle olağanüstü gizlilik hakkına sahip olup olmadığına karar verecek.

TRUMP İHTIYATLI DAVRANIYOR

Trump, Twitter’da gündeme ilişkin pek çok konuda yorum yapmasına rağmen vergi kayıtları konusunda ihtiyatlı davranıyor. Trump, vergi kayıtlarını daha önce açıklamamıştı. Bu durum kongrede gözlemcilerin politik çabaları ile Trump’ın kişisel işleri arasındaki çıkar çatışmalarının doğrulanmasını da imkânsız kılıyor. Trump ayrıca, savcılar ve hükümet denetim kurulunun mali kayıtlarını talep ettiğinde de müdahalede bulunmuştu.

NASIL BURAYA GELİNDİ?

New York eyaleti soruşturma kurulunun, 2016 seçimlerinden önce Trump adına verilen rüşvet iddiaları ilgili yürütmüş olduğu soruşturma ve kongre etik kurulunun Trump'ın işleriyle ilgili soruşturmaları, söz konusu mali kayıtların istenmesinin başlıca sebeplerini oluşturdu. Bu soruşturmalarda mahkeme celpleri Trump yerine Trump’ın iştıraklerine gönderildi. Trump da davalara müdahil oldu ve mali kayıtlara sahip kurumlar, ancak mahkeme isterse kayıtları yayımlayabileceğini duyurdu. Şimdiye kadar, alt mahkemeler Trump’ın mali kayıtlarının Trump’ın iddia ettiği kadar özel olmadığını söylerken, yüksek mahkemenin emsal kararının da ABD Başkanı'nı desteklemediğini ifade etti.

WATERGATE SKANDALI VE CLINTON ÖRNEĞİ

‘Watergate Skandalı’ olarak bilinen ve ABD Başkanı Richard Nixon’ı istifaya götüren olayda Nixon’ın bütün engellemelerine rağmen kayıtlar mahkeme kararıyla açıklanmıştı. Watergate Skandalı’nda görevlerini kötüye kullandıkları için Nixon’un yardımcılarından birkaçı hapse mahkum edilmişti. Beyaz Saray’daki ses kayıtlarında Nixon’un skandalı örtbas etme çabaları kapsamında yardımcılarının sorgulamayı yürüten FBI’ya yalan söylemelerini emretmesi, skandala karıştığını da belgelemişti. Ancak Nixon’dan sonra göreve gelen Gerald Ford, Nixon’ın ceza almasını engellemek için tüm suçlamaları affetmişti. Bunun ardından ise gelecek ilk seçimi Demokrat Parti’den Jimmy Carter kazanmıştı.

1997 yılında ABD Başkanı Bill Clinton da Paula Jones tarafından açılan cinsel taciz davasında yargılanmıştı. Yüksek mahkeme, ABD başkanlarının ABD vatandaşlarından farklı olmaksızın yargılanabileceklerini hükmetmişti.

NIXON FEDERAL, TRUMP İSE ŞAHSİ

Ancak bu iki örnekteki davalara rağmen vergi kayıtlarının açıklanmaması da bir ihtimal. Trump ve yönetimi de söz konusu kayıtların meşru bir amaç için tasarlanmadığını söylerek amacın yalnızca Trump’ın işlerine müdahale etmek olduğunu vurguluyor.

Adalet Bakanlığı yöneticilerine göre de durum benzer. Bakanlığa göre olası yaptırım kararı, gelecek başkanları da baskı altına alarak ülkeyi yönetmelerini güçleştirebilir.

Trump yönetimine göre süreç New York savcısı Cyrus Vance tarafından yürütülmüş Nixon Davası ile tamamen farklı. Yönetime göre Nixon soruşturması federal bir soruşturmaydı. Ancak Trump’a yönelik vergi soruşturması, ülkeyi değil yalnızca Trump’ı rahatsız ediyor.

TRUMP VERGİ BEYANNAMELERİNİ NEDEN PAYLAŞMIYOR?

Trump daha önce vergi beyannamelerini, Milli Gelirler İdaresi'nde (IRS) denetlendiği gerekçesiyle paylaşamayacağını söylemişti.

Ancak IRS, denetleme süreci devam ederken beyannamelerin paylaşılabileceğini açıkladı.

Şubat ayında Trump'ın eski avukatı Michael Cohen Kongre'ye verdiği ifadede, 2016 yılındaki başkanlık seçimi kampanyası sırasında Trump'ın söylediğinin aksine, beyannamelerinin denetlemede olmadığını belirtmişti.

Kaynak: Quartz, NBC News, BBC Türkçe