ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Netenyahu ile birlikte Washington'da, 'Yüzyılın Planı' olarak belirttiği Orta Doğu Barış Planı'nı açıkladı

Trump: Kudüs, İsrail'in bölünmez başkenti olacak

ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Netenyahu ortak basın düzenledi. Basın toplantısında açıklamalarda bulunan Trump, 'Orta Doğu barış planı' kapsamında Kudüs'ün, İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini söyledi.

Donald Trump'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

'İSRAİL İÇİN ÇOK ŞEY YAPTIM'

"Herkesin bildiği gibi İsrail için çok şey yaptım. ABD büyükelçiğini Kudüs’e taşıdık ve Golan Tepeleri’nde İsrail egemenliğini tanıdım. Belki de en önemlisi bu korkunç İran nükleer anlaşmasından çekildim."

'BU FİLİSTİNLİLERİN SON ŞANSI OLABİLİR'

"Filistinliler için de çok şey yapmam gerekiyor. Aksi takdirde adil davranmış olmam. Ben bu anlaşmanın Filistinliler için de harika bir anlaşma olmasını istiyorum. Filistinliler bağımsız bir devlet elde edebilmeleri için bugün önümüzde tarihi bir fırsat var. Bu belki de onların son fırsatı olacak. Çünkü böyle bir ekip bir daha gelmeyecek."

"Filistin topraklarında, Doğu Kudüs’ün başkenti olduğu bir Filistin’in olmasını istiyoruz. Filistinlilerden ya da İsraillilerden hiçbiri evlerinden alınıp başka yere gönderilmeyecek. İsrail harika bir beyefendiyle Ürdün Kralı’yla birlikte çalışarak Harem-i Şerif’in statüsünün korunmasını sağlayacak ve herkesin barışçıl bir biçimde ziyaret edebilmesini sağlayacağız."

"Filistin lideri Abbas’a (Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas) da bir mektup gönderdim. Sayın Abbas, barış yolunu seçerseniz ABD ve pek çok ülke size yardım etmek için hazırız ve bu yolun her aşamasında yanınızda olmaya devam edeceğiz. Sizin bu tarihi fırsata vereceğiniz yanıt, aslında Filistin halkını devlete götüren yolda yardımcı olacak. Kudüs güvenli, açık, demokratik bir şehir. Artık İslam dünyasının 1948’de yaptığı hatayı düzeltmesinin zamanı gelmiştir. Bu devlete saldırmak yerine yeni İsrail devletini tanımlarının zamanı geldi."

Trum'ın konuşmasının ardından kürsüye gelen İsrail Başbakanı Netanyahu ise Trump'ın 'Orta Doğu barış planı'nın detaylarını aktardı.

Planı "İsrail için çok büyük ve tarihi bir kazanım" şeklinde nitelendiren Netanyahu, ABD'nin plan kapsamında Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim yerlerini İsrail toprağı olarak tanıyacağını açıkladı.

Netanyahu ayrıca, Trump'ın planına göre İsrail'in, Ürdün Vadisi üzerindeki hakimiyetini sürdüreceğini de ifade etti.

HAMAS'TAN AÇIKLAMA

Filistinli örgüt Hamas, ABD Başkanı Donald Trump'ın 'barış planı'na güçlü bir şekilde karşı çıkacaklarını açıkladı. Yapılan açıklamada, "Başarısız kılmak için direneceğiz" ifadelerine yer verildi.

FİLİSTİN 'BARIŞ PLANI'NI REDDETTİ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD Başkanı Donald Trump'ın 'barış planı'nı reddettiklerini açıkladı.

Abbas, Trump'ın açıkladığı 'barış planı'nı eleştirerek, "Kudüs satılık değildir" dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPTI

Dışişleri BakanlığI, Trump'ın açıkladığı 'barış planı' ile ilgili olarak bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "ABD'nin sözde barış planı ölü doğmuştur, Kudüs kırmızı çizgimizdir.İsrail’in işgal ve zulmünü meşrulaştırmaya yönelik adımlara izin vermeyeceğiz, kardeş Filistin halkının daima yanında olacağız" ifadelerine yer verildi.

AKP'DEN İLK TEPKİ

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs ile ilgili açıklamasına, yayımladığı Türkçe, İngilizce ve Arapça mesajla tepki gösterdi.

Numan Kurtulmuş, ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile birlikte açıkladığı tek taraflı 'Yüzyılın Anlaşması' planına tepki göstererek Twitter hesabından Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak paylaştığı mesajda, "Hayır Trump! Kudüs; İslam dünyasının kalbi ve Filistin Devletinin başkentidir" dedi.