Demokratların kontrolündeki ABD Temsilciler Meclisi polis teşkilatında kapsamlı reformlar öngören ‘George Floyd Adalet ve Polis Yasası’ adlı tasarıyı onayladı. ABD Başkanı Donald Trump tasarının yasalaşması halinde veto etme tehdidinde bulundu

Trump reform istemiyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de polis şiddeti sonucu öldüren siyah yurttaş George Floyd için adalet talebiyle birinci ayını dolduran ırkçılık karşıtı protestolar devam ederken Demokratların ağırlık oluşturduğu Temsilciler Meclisi polislerin yetkilerini kısıtlayan yeni bir tasarıyı onayladı. ABD Başkanı Donald Trump ise tasarıyı reddederek yasalaştığı takdirde veto edeceğini duyurdu. Tasarının bir sonraki adresi olan Senato’nun ise Cumhuriyetçilerin kontrolünde olduğu için söz konusu reformu onaylaması beklenmiyor.

POLİS DEŞİFRE EDİLECEK

Olay tasarı, 181’e karşı 236 “Evet” oyu alarak Temsilciler Meclisi’nden geçti. Cumhuriyetçi Parti üyelerinin karşı çıktığı tasarıya, üç Cumhuriyetçi vekil destek verirken bu tasarıda polis teşkilatının yeniden düzenlenmesi, her türlü boğucu müdahalenin yasaklanması, ani ev baskınlarının sonlandırılması ve görevini kötüye kullanan polislerin deşifre edilmesi öngörülüyor.

Demokrat Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, tasarının, kötü eğilimli polisleri cezalandırmak suretiyle polislik kültürünü şiddetten ve sistemik ırkçılıktan arındırmayı amaçladığını söyledi. Pelosi, “Tüm polisleri aynı kefeye koymuyoruz ancak bu tasarıya bir kefeye konulması gereken polisler için de gerekli adımı atıyoruz” dedi.

BİR TASARI DAHA

ABD Başkanı Donald Trump ise tasarıyı yasalaşması halinde veto etme tehdidinde bulundu. Senato’da çoğunluğa sahip Cumhuriyetçiler de kapsamı Demokratların tasarısı kadar kapsamlı olmayan başka bir tasarı hazırladı. Tasarının Cumhuriyetçi versiyonunda, polis teşkilatında ırkçılık ve şiddetin sonlandırılmasının hedeflendiği ancak polislerin kendi güvenliğine tehdit durumunda gerekli müdahaleleri yapabilmesi gerektiği vurgulanıyor.

trump-reform-istemiyor-749326-1.

Ancak her iki yasa tasarısı da Black Lives Matter (Siyahların Hayatı Değerlidir) kampanyasının talebi olan polis fonlarının bir kısmının diğer sosyal hizmetlere aktarılmasını içermiyor. Bu da ülkedeki protestocuların en kritik talebine kulak verilmediğini göstermesi açısından dikkat çekiyor. Demokratların tasarısının önümüzdeki günlerde Senato’da oylanması bekleniyor.

"SİSTEMİ YENİSİYLE DEĞİŞTİRELİM"

ABD’de protestoların öncüsü olan Black Lives Matter/BLM (Siyahların hayatları değerlidir) hareketi eylemlerine devam ederken sistem karşıtlığını öne çıkaran açıklamalar yapıyor. BLM hareketinin New York bölgesi lideri Hawk Newsome, “Eğer bu ülke bize istediğimizi vermezse, o zaman biz de bu sistemi yakıp kül eder ve yenisiyle değiştiririz” dedi.

Fox News kanalına konuşan Newsome, “Konuyu böyle ortaya koymanız çok ilginç. Çünkü bu ülke şiddet üzerine kurulu. Amerikan Devrimi (Bağımsızlık Savaşı) neydi, dünyadaki diplomasimiz nedir? Diğer ülkelerin iç işlerine karışıyor ve bu ülkeleri havaya uçuruyoruz, liderlerinin yerine beğendiğimiz liderleri koyuyoruz. Yani bir Amerikalının bizi şiddete eğilimli olmakla suçlaması son derece riyakarca” ifadelerine yer verdi.

ABD Başkanı Donald Trump ise Newsome’ın açıklamalarına, Twitter’dan “Black Lives Matter lideri diyor ki ‘ABD bize istediğimizi vermezse o zaman biz de bu sistemi yakar kül eder ve yerine yenisi koyarız.’ Bu, vatan hainliği, fitne fesat karıştırma ve ayaklanmadır” yanıtı verdi.