ABD Başkanı Donald Trump, rüşvet ve dolandırıcılık gibi çeşitli suçlardan hüküm giyen 11 kişi için özel af çıkardı

Trump'tan 11 mahkum için 'özel af' kararı

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Trump 7 kişi için "tam af" kararı verirken 4 mahkumun da cezasının hafifletilmesini içeren kararlara imza attı.

Cezası affedilenler arasında vergi dolandırıcılığı ve soruşturmacılara yalan söylemek suçlarından 4 yıl hüküm giyen eski New York Polis Departmanı Komiseri Bernard Kerik ile "içeriden bilgi ticareti" suçlamasından hüküm giyen finansçı Michael Milken da bulunuyor.

Cezasının hafifletilmesine karar verilen kişiler arasında ise eski ABD Başkanı Barack Obama'dan boşalan Senato koltuğu için rüşvet aldığı ortaya çıkan eski İlliniois Valisi Rod Blagojevich var. Böylece Blagojevich'in 14'ten 8 yıla düşürülmüş oldu.

AA'nın haberine göre, Trump'ın kararları hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi cephede tepki çekti.

ABD Başkanı geçen hafta arkadaşı Roger Stone'un aldığı ceza hakkında tweet atarak tartışma yaratmıştı. Bu kararın ardından Adalet Bakanlığı savcıların ceza tavsiyesine müdahale etti. Bu gelişmenin ardında Adalet Bakanı William Barr, Trump'a tepki göstererek, "Adalet Bakanlığı'nın ceza davaları hakkında tweet atmayı bırakmanın zamanı geldi" ifadelerini kullandı.