ABD Başkanı Donald Trump resmi Twitter hesabından koronavirüs aşısı çalışmaları hakkında "Aşıdan harika haber!" paylaşımında bulundu.

Trump'tan Covid-19 aşısı paylaşımı: "Harika haber"

ABD Başkanı Donald Trump resmi Twitter hesabından koronavirüs aşısı çalışmaları hakkında paylaşımda bulundu.

Trump paylaşımında "Aşıda harika haber!" ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Trump geçtiğimiz günlerde, "Şu anda Covid-19'a karşı kullanılan birçok etkili tedavi yolu var, birçoğu da geliştirme aşamasında. Rekor bir sürede aşı üretme yolundayız ve çok çok yakın zamanda bu aşının duyurulacağına inanıyorum." açıklamasını yapmıştı.

Bilimsel alanda da ilerleme kaydettiklerinin altını çizen Trump, "Şu anda Covid-19'a karşı kullanılan birçok etkili tedavi yolu var, birçoğu da geliştirme aşamasında. Rekor bir sürede aşı üretme yolundayız ve çok çok yakın zamanda bu aşının duyurulacağına inanıyorum." ifadesini kullanmıştı.

KORONAVİRÜSE KARŞI AŞI ÇALIŞMALARI

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 14 Temmuz itibarıyla Covid-19'a karşı 140 aşı adayı geliştirme, 23 aşı adayı ise klinik deneme safhasında bulunuyor.

Potansiyel bir aşının yaygın kullanılabilmesi için üç aşamada insanlar üzerinde test edilmesi gerekiyor. Birinci aşama klinik denemelerde az sayıdaki sağlıklı denek üzerinde aşının güvenli olup olmadığı ve olası yan etkileri araştırılıyor.

İkinci aşamada, güvenilirliği doğrulanan aşının etkinliği 100’den fazla denek üzerinde test ediliyor.

Üçüncü ve son aşamada ise aynı işlem, birkaç bin denekle tekrarlanıyor. Tüm bu süreç, aylar ve hatta yıllar alabiliyor.

"COVİD-19 AŞISI İÇİN OLUMLU HABERLER GELEBİLİR"

Oxford Üniversitesi'nin yeni tip koronavirüse karşı geliştirdiği aşıyla ilgili 'iyi haberlerin yarın açıklanabileceği' öne sürüldü.

İngiliz televizyon kanalı ITV'nin editörlerinden Robert Peston, The Spectator'de yayınlanan makalesinde "İlk denemeler hakkında olumlu haberler en kısa zamanda (belki yarın) duyurulabilir" dedi.