ABD Başkanı Donald Trump, ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, 8 Mayıs "Avrupa'da Zafer Günü" nedeniyle bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi

Trump'tan Merkel'e 'Zafer Günü' telefonu

ABD Başkanı Donald Trump, İkinci Dünya Savaşın'da, Hitler faşizminin yenilgiye uğratılmasının yıl dönümü olan 8 Mayıs nedeniyle Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonda görüştü.

AA’nın aktardığına göre, görüşmeye ilişkin açıklama yapan Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Judd Deere, "İki lider, aynı zamanda, (yeni tip) koronavirüs (Covid-19) salgını yenme konusunda kaydedilen olumlu gelişmeleri, araştırma çabaları ile Alman ve Amerikan ekonomilerinin tekrar açılması konularını ele aldı" ifadesini kullandı.

Trump'ın Merkel'e Covid-19 salgınına karşı gösterdiği çabadan teşekkür ettiğini belirten Deere, iki liderin bölgesel konuları da konuştuğunu kaydetti.

8 Mayıs her yıl Hitler faşizminin yenilgiye uğratılmasının yıl dönümü olarak, "Avrupa'da Zafer Günü" (V-E Day) olarak kutlanıyor.

FAŞİZMİN YENİLGİSİNİN 75. YILI

8 Mayıs 2020, Hitler faşizminin yenilgiye uğratılmasının 75. yıldönümü. 2 Mayıs’ta savaş askeri açıdan bitmişti. Sovyet askerleri Reichtag’a kızıl bayrak çekti.

8 Mayıs 1945 tarihinde Kızıl Ordu'nun Berlin`deki yönetim merkezine girmesiyle, büyük acılar ve yıkımlara sebep olan ikinci paylaşım savaşı, faşist rejimin koşulsuz teslim oluşuyla sona erdi. 8 Mayıs gece yarısı Berlin’deki Karlhorst Askeri eğitim merkezinde Sovyetler Birliği ve Almanya arasında imzalanan anlaşmada faşizmin generalleri yenilgiyi koşulsuz olarak kabul ettiler. Böylece savaş resmi olarak da sona erdi.

1 Eylül 1939 tarihinde, bugün her biri birer dünya markası olan Almanya kapitalizminin tam desteğini alan, Nazi ordusunun Polonya`ya saldırması ve işgal etmesiyle 2. Dünya Savaşı başlamıştı. Kısa süre içinde faşist savaş ve işgal tüm Avrupa`ya yayıldı.

Savaşta, yalnızca Sovyet vatandaşı 27 milyon insan öldü. 6 milyon kadar Yahudi de toplama kamplarında katledildi. Binlerce şehir ve yerleşim yeri bombalanarak, yıkıldı.