ABD Başkanı Donald Trump, azil süreci hakkında Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi'ye gönderdiği mektupta, "Amerikan demokrasisine savaş açıyorsunuz" dedi

Trump'tan Pelosi'ye azil mektubu: 'Amerikan demokrasisine savaş açıyorsunuz'

ABD Başkanı Donald Trump, Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi'ye gönderdiği mektupta, hakkındaki azil maddelerini "samimiyetsiz, mesnetsiz, tehlikeli ve mantık dışı" olarak niteleyerek süreci protesto ettiğini belirtti.

Beyaz Saray, Trump'ın, hakkında yürütülen azil soruşturması kapsamında Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'ye hitaben kaleme aldığı mektubu paylaştı.

Trump mektubuna, "Sayın Temsilciler Meclisi Başkanı. Bu mektubu, Temsilciler Meclisindeki Demokratlar tarafından yürütülen partizan azil savaşını en güçlü şekilde protesto ettiğimi belirtmek için yazıyorum" ifadeleriyle başladı.

Temsilciler Meclisindeki azil girişiminin "görevi anayasaya aykırı şekilde kötüye kullanma" olduğunu savunan Trump, Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi'nin sunduğu azil maddelerinin hukuki dayanağının bulunmadığını iddia etti.

"TEMELSİZ HAYAL ÜRÜNÜNÜZ"

Trump, "Çok çirkin bir kelime olan azlin önemini basitleştirdiniz. Hiçbir geçerliliği olmayan azil sürecini devam ettirerek görev yemininize ihanet ediyor, anayasaya bağlılığınızı kırıyor ve Amerikan demokrasisine savaş açıyorsunuz" yorumunu yaptı.

Hakkındaki "Görevin kötüye kullanılması" suçlamasına yönelik Trump, "Bu tamamen sizin samimiyetsiz, mesnetsiz ve temelsiz hayal ürününüz" ifadesini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile "masum bir telefon görüşmesi" yaptığının belirten Trump, "Kongrenin işleyişini engellediğime dair ikinci suçlamanız da tehlikeli ve mantık dışıdır" değerlendirmesinde bulundu.

"ADAYINIZ SEÇİMİ KAYBETTİ VE PARTİNİZ YENİLGİYİ ATLATAMADI"

Trump, "Sizin 2016'da adayınız seçimi kaybetti ve partiniz bu yenilgiyi atlatamadı" görüşünü paylaştı.

ABD başkanına yönelik herhangi bir azil sürecinin iki partinin de desteklemesi gerektiğini söyleyen Trump, bu süreçte Cumhuriyetçilerin desteğinin olmadığını ifade etti.

Trump, mektubunda ABD'nin Massachusetts eyaletinde 17. yüzyılda kurulan ve bir grubu "cadılıkla" suçlayan mahkemelere de atıfta bulunarak "Salem Cadı Mahkemeleri'ndeki sanıklara bile daha çok kanuni prosedür işletilmişti" ifadesini kullandı.

trump-dan-pelosi-ye-azil-mektubu-amerikan-demokrasisine-savas-aciyorsunuz-663195-1.

AZİL SORUŞTURMASI

ABD Başkanı Donald Trump, 2020'de gerçekleştirilecek başkanlık seçimlerindeki rakibi Joe Biden’ın oğlunun Ukrayna’daki ticari faaliyetlerini soruşturması için Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’yi zorlamakla suçlanıyor. Demokrat Partililer tarafından, Trump’ın 400 milyon dolar değerindeki askeri yardımı Ukrayna liderine baskı aracı olarak kullandığı öne sürülüyor. Trump’ın, siyasi menfaatleri için ABD çıkarlarını tehlikeye attığı iddia ediliyor.

Trump’ın Zelenskiy’ye baskı yaptığı iddiası üzerine başlatılan azil sürecinin çıkış noktası, bir CIA çalışanının 12 Ağustos 2019’da yaptığı ihbar oldu. 5 Eylül’de Washington Post’un konuyla ilgili haber yapmasının ardından, 24 Eylül’de Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi azil soruşturması başlattı. Temsilciler Meclisi 31 Ekim’de, Başkan Trump’a yönelik azil soruşturması sürecini resmileştiren tasarıyı onayladı.

(AA)