ABD Başkanlık seçimleri yaklaşırken Donald Trump ve Joe Biden ilk yüz yüze münazarasını gerçekleştirdi. Trump ve Biden'ın ilk canlı yayın tartışmasının ana konuları arasında Yüksek Mahkeme, Covid-19, ekonomi, kentlerdeki polis şiddeti karşıtı gösteriler ve ırkçılık yer aldı.

Trump ve Biden ilk kez canlı yayında karşı karşıya

ABD'de başkan adayları Donald Trump ve Joe Biden'ı karşı karşıya getiren ilk canlı yayın tartışmasında, ağırlıklı olarak iç politika gündemi ve 3 Kasım seçimleri tartışılırken, adayların birbirlerine yönelik sert eleştirileri dikkati çekti. 3 Kasım’a kadar düzenlenecek üç tartışma programının ilki yapıldı.

Moderatörlüğünü Fox News haber kanalından gazeteci Chris Wallace’ın yaptığı 90 dakikalık tartışma programı yaklaşık 2 saat sürdü. Tartışmada Yüksek Mahkeme, Covid-19, ekonomi, kentlerdeki polis şiddeti karşıtı gösteriler ve ırkçılık gibi gündemler ele alındı.

Gelişmelerden öne çıkanlar şöyle:

"İnsanlar oy vermeli" diyen Biden "Trump insanları oy kullanmaktan caydırmaya çalışıyor" diye konuştu. Trump, "Posta ile oylamadan dolayı 3 Kasım'da seçimi kimin kazandığını bilemeyebiliriz" dedi.

İklim değişikliği sorunu

"Paris İklim Anlaşması bir felaketti diyen Trump, "Temiz su ve hava elde etmek için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerektiğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Biden, Trump'ı 'Putin'in kuklası' olmakla suçladı.

Irkçılık ve polis şiddeti

Biden, "Trump yönetiminde daha çok hastalandık, ayrıştık ve yoksullaştık. Zengin daha çok zenginleşti" dedi.

Biden "Protestolar sırasında şiddet eylemlerinde bulunanların sorumlu tutulması gerektiğini çok net belirttim" dedi, Trump, "Büyük kentlerde suçun artmasının bu kentleri yöneten parti ile ilgisi var. Şu anda gördüğümüz tüm şiddet eylemlerinin kaynağı aşırı sağ değil aşırı sol" ifadelerini kullandı.

Biden, Trump'a 'palyaço' yakıştırmasını yaptı.

Biden, ırkçılık konusunun seçimlere katılmasına karar vermesini sağlayan şey olduğunu belirtti. Biden siyah Amerikalılar için eşitsiz bir adalet sistemi olduğunu savundu. Trump ise, "Biden kolluk kuvvetlerinden destek almıyor ve eğer onların desteğini alırsa, aşırı soldan desteğini kaybedecek" diye konuştu. Biden, "Irksal sorunlarda Trump'ın ne söylediğine değil, ne yaptığına bakmalısınız" dedi. Biden "ABD'deki polislerin büyük çoğunluğu saygın kimseler ama çürük elmalar da var" diye ekledi.

Vergi iddiaları

Hakkındaki vergi ödemediği iddiaları hakkında Trump "2016 ve 2017'de milyonlarca dolar gelir vergisi ödedim ve vergi beyannamelerimi hazır olur olmaz göreceksiniz" dedi. Bideni ise "Trump yalnızca 750 dolar gelir vergisi ödedi ve başkanlık seçimini kazanırsam vergi reformlarını zorlayacağım. Trump, vergi kanununu kendi lehine kullandı" yanıtını verdi.

Covid-19

Trump, "Çin, Rusya ya da Hindistan'da kornoavirüsten kaç kişinin öldüğünü bilmiyorsun, ben sınırları kapatarak hayat kurtardım. Biden başkan olsaydı, koronavirüsten 200 milyon kişi ölürdü" açıklamasında bulundu. Trump, "Dünyanın en büyük ekonomisine sahibiz ama Çin pandemisi yüzünden kapattık. Biden ülkemizi kapatmak istiyor, ben açık tutmak istiyorum ve koronavirüsten çok şey öğrendik. Amerikalılar normal hayata dönmek, ekonomiyi ve okulları açmak istiyor" dedi. ABD Başkanı, "Biden büyük festivaller düzenlemek istemiyor çünkü kimse katılmayacak" diye kaydetti.

Biden, "Trump, birçok eyalet koronavirüs salgınının yıkımından muzdaripken ekonomiyi açmak istiyor" diye ekledi.

Biden, "Trump'ın koronavirüs salgınıyla başa çıkma planı yok ve tehlikeyi başından beri Amerikalılardan gizledi" diye konuştu. "Aşı konusunda Trump'a değil ama bilim insanlarına güveniyorum" diyen Biden, "Koronavirüsün sıcak mevsimde ortadan kalkacağını söyleyen Trump'ın kendisiydi" hatırlatmasında bulundu.

Trump, "Pandemiden Çin sorumlu" diye kaydetti. ABD Başkanı, önümüzdeki aşının yazdan önce geleceğini, aksini iddia etmenin siyasi amaçlı bir açıklama olacağını dile getirerek "Biden'in yaptıklarımızı yapacak kapasitesi yok" ifadelerini kullandı.

Biden, kendisini konuşturmayan Trump'a "Çeneni kapar mısın" diyerek tepki gösterdi.

Yüksek Mahkeme

Trump, "Üç yıllığına değil, dört yıllığına seçildim ve Yüksek Mahkeme'deki boş sandalyeye her kim olursa olsun aday gösterme hakkına sahibim" diye konuştu.

Biden, "Trump'ın Yüksek Mahkeme'deki boş sandalye adayı, Sağlık Hizmetleri Yasasının anayasaya aykırı olduğunu düşünüyor" ifadelerini kullandı.

Biden, "Şu an Demokrat Parti benim. Daha önceden sağlık sorunları olanların sağlık sigortasına erişimini engellemek istiyorlar. İnsanlar koronavirüsten hayatlarını kaybetti. 7 milyon kişi koronavirüse yakalandı. Sağlık sigortası sistemi yok edilirse bu insanlara ne olacak?" dedi.