Amerikan başkanlık seçimlerine sayılı günler kala, gözler perşembe günü yapılacak Demokrat aday Joe Biden ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump arasındaki tartışma programına çevrildi. Geçtiğimiz ay gerçekleşen münazarada, iki adayın birbirinin sözünü sıklıkla kesmesi nedeniyle programın kuralları değiştirildi.

Trump ve Biden'ın karşılaşacağı programa yeni kurallar geldi

ABD'de Demokrat başkan adayı Joe Biden ve Cumhuriyetçi başkan adayı Başkan Donald Trump 22 Ekim akşamı Tennessee eyaletinin Nashville kentinde düzenlenecek canlı yayında karşı karşıya gelmeye hazırlanıyor.

Trump ve Biden arasında 29 Eylül'de yapılan ilk televizyon tartışmasında, tarafların birbirlerinin ve moderatörün sözünü sıklıkla kesmesinin ardından, Başkanlık Münazaraları Komisyonu (CPD) münazara programı için yeni kuralları getirdiğini duyurdu.

BİR ADAY KONUŞURKEN, DİĞERİNİN MİKROFONU KAPALI TUTULACAK

CPD’den yapılan açıklamaya göre, 90 dakika sürecek münazara programı, 15 dakikalık dilimlere ayrılacak ve 6 konu başlığı olacak. Adaylara tanınan 2 dakikalık açılış konuşmasını sırada ise diğer adayın mikrofonu kapalı tutulacak. Ayrıca, 15 dakikalık bölümlerde karşılıklı atışmanın devam etmesi, kalan zamanda adayların birbirinin sözünü kesmesi veya gereksiz müdahalede bulunması durumunda, kesintiye uğrayan süre kadar karşıdaki adaya ek süre verilecek.

Trump ve Biden ilk televizyon tartışması için 29 Eylül'de Ohio eyaletinin Cleveland kentinde Case Western Reserve Üniversitesi'nde karşı karşıya gelmişti. İkinci canlı yayın tartışması ise 15 Ekim olarak planlanmış ancak ABD Başkanı Trump'ın Covid-19'a yakalanıp hastanede yatmasıyla başlayan tartışmalar, Trump'ın en az 10 gün karantinaya girme zorunluluğuna bağlı olarak ikinci canlı yayın tartışmasının nasıl gerçekleştirileceği konusuna odaklanmıştı.

İLK TARTIŞMA KENNEDY VE NİXON ARASINDA YAPILDI

ABD'de, televizyon aracılığıyla geniş kitlelere ulaşan ilk başkanlık tartışması, Cumhuriyetçi Parti adayı Richard Nixon ile Demokrat Parti adayı Senatör John F. Kennedy arasında 1960 yılında yapılmıştı. Gelirini bağımsız bağışçılardan ve yayın kuruluşlarından aldığı yayın bedellerinden elde eden Komisyon, tartışmaların formatını ve genel kurallarını belirliyor. Cumhuriyetçi Parti ve Demokrat Parti, 1976'da başkanlık tartışmalarını organize etmek, yayınların formatlarına ve hangi medya kuruluşlarınca yayınlanacağına karar vermek üzere Başkanlık Münazaralarını Komisyonunu kurmuştu.