Otoriter ve sağcı liderlerle ‘sıcak temas’ kurmasıyla bilinen ABD Başkanı Donald Trump, bu geleneğini Macaristan Başbakanı Viktor Orban’la sürdürdü. Donald Trump ile Viktor Orban’ın Beyaz Saray’daki görüşmelerine karşılıklı övgüler damgasını vurdu. Viktor Orban da tıpkı Donald Trump gibi göçmen karşıtı politikanın savunucularından biri olarak öne çıkıyor. Görüşmede bütün Avrupa’nın Macar lidere saygı duyduğunu ileri süren […]

Trump ve Orban’ın nefret kardeşliği

Otoriter ve sağcı liderlerle ‘sıcak temas’ kurmasıyla bilinen ABD Başkanı Donald Trump, bu geleneğini Macaristan Başbakanı Viktor Orban’la sürdürdü. Donald Trump ile Viktor Orban’ın Beyaz Saray’daki görüşmelerine karşılıklı övgüler damgasını vurdu.

Viktor Orban da tıpkı Donald Trump gibi göçmen karşıtı politikanın savunucularından biri olarak öne çıkıyor. Görüşmede bütün Avrupa’nın Macar lidere saygı duyduğunu ileri süren Trump, “Tüm Avrupa sana saygı gösteriyor. Muhtemelen biraz benim gibi tartışılıyorsun ama sorun değil. İyi bir iş çıkardın ve ülkeni güvende tuttun” diye konuştu. Avrupa’nın Macar demokrasisi konusundaki endişeleri hakkında düşünceleri sorulan Trump, göç konusunda Macaristan birçok ülkeye göre doğru olanı yaptığını söyledi.

Demokrat Senatör Dick Durbin, Trump-Orban görüşmesini ‘Amerikan değerlerine ihanet’ olarak değerlendirdi. Durbin, “Trump’ın otoriter figürlerle tehlikeli bir yakınlık içinde olduğu açık” dedi. Senatörler James Risch, Bob Menendez, Marco Rubio ve Jeanne Shaheen de geçen hafta Donald Trump’a bir mektup yazarak, Macaristan’daki ‘demokrasinin kayda değer bir şekilde erozyona uğratıldığını’ belirtmişti. Senatörler, seçimlerin daha az katılımcı olduğuna, devletin yargı üzerindeki kontrolünün arttığına ve basın özgürlüğünün giderek gerilediğine vurgu yapmıştı.

AB uyarıyor

2010 yılında göreve gelen Viktor Orban, ülkeyi otoriter bir yöne çekmekle eleştiriliyor. AB, Avrupa’da geleneksel bir şekilde hukuk devletinin ayrılmaz bir parçası olarak tanımlanan yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı ve basın özgürlüğü gibi konularda uzun süredir Macar hükümetini uyarıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü de Orban’ın sadece hukukun üstünlüğünü ve temel insan haklarını çiğnemekle kalmadığını, ayrıca göçmen, Müslüman ve yabancı karşıtı politikalarla sivil toplumu hedef aldığını söylüyor.

***

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz mart ayında Avrupa Parlamentosunda merkez sağ milletvekillerinin oluşturduğu Avrupa Halk Partisi (EPP) Macaristan Başbakanı Victor Orban’ın liderliğini yaptığı Fidesz Partisi’nin üyeliğini süresiz olarak askıya almıştı. Göçmen karşıtı açıklamalarıyla tanınan Macaristan Başbakanı Orban, 2016 yılındaki ABD başkanlık seçimi sürecinde Trump’a desteğini açıklayan ilk Avrupalı liderlerden biri olarak biliniyor.