ABD'de devam eden George Floyd eylemlerine dönük sert tutumuyla tepki çeken Başkan Donald Trump, bu kez Washington'ın belediye başkanını hedef aldı. Trump, eyalette Ulusal Muhafızları istemeyen belediye başkanı Muriel Bowser'a, "Fena halde beceriksiz" diyerek yüklendi. Ülkedeki insan hakları örgütleri, Trump ve federal yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu

Trump yangını körüklüyor

Dış Haberler Servisi

ABD'nin Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde polis şiddetiyle öldürülen siyah yurttaş George Floyd için ülke genelinde adalet arayışı içeren eylemler devam ederken Başkan Donald Trump, eylemcilere dönük sert tutumunu sürdürerek tepkilerin odağı haline geldi. Başkent Washington DC ve New York eyaletleri başta olmak üzere önceki gün gösteriler sürerken Maine eyaletinde de bir araya gelen eylemciler, Puritan Tıbbi Ürün fabrikasını ziyaret etmek üzere Bangor'a gelen ABD Başkanı Donald Trump'ın ziyaretini protesto etti.

BELEDİYE BAŞKANINA HAKARET

Protestolara karşı tutumuyla ırkçılığı körüklediği için eleştirilen Trump bu kez başkent Washington DC Belediye Başkanı Muriel Bowser'a yüklendi. Bowser'la ilgili "Fena halde beceriksiz" ve "Washington DC gibi önemli bir şehri yönetecek kadar yetkin değil" ifadelerini kullanan Trump, "Bowser, Ulusal Muhafızlara iyi davranmazsa, biz daha farklı bir grup getiririz" dedi. Belediye Başkanı Bowser, önceki günlerde yaptığı açıklamalarda, kentte Ulusal Muhafızları ve diğer askeri birlikleri istemediğini açıklamıştı.

ASKERLER ÇEKİLİYOR

Öte yandan, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), başkent yakınlarına konuşlandırdığı 900 asker ve askeri polise üslerine dönme emri verdi. Söz konusu 900 askerin 82'inci Hava İndirme Tümeni'nin konuşlu olduğu Fort Bragg ve 10'uncu Dağcı Tümeninin bulunduğu Fort Drum kışlalarına döneceği belirtildi. Başkentteki 4 bin 500 Ulusal Muhafızın ise şimdilik kentte kalmaya devam edeceği kaydedildi.

POLİSLER İSTİFA ETTİ

New York eyaletinde ise önceki gün Buffalo kentindeki eylemler sırasında 75 yaşındaki göstericiyi yaralayan iki polis açığa alınırken bu karara tepki olarak şehirdeki Acil Müdahale ekibinden 57 polis görevlerinden istifa etti. Söz konusu 57 kişinin polis teşkilatında hâlâ çalışmaya devam ettiği, sadece 2016’da kitlesel gösterilere müdahale için kurulan Acil Müdahale birimindeki pozisyonlarından ayrıldığı duyuruldu. Buffalo’da polis, 75 yaşındaki Martin Gugino'yu iterek yere yıkmış, olaya ilişkin sosyal medyada yer alan görüntüler büyük tepki çekmişti. Hastaneye kaldırılan Gugino'nun durumunun kritik olduğu açıklanmıştı.

SUÇ DUYURUSU

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) ve diğer insan hakları örgütleri, Washington'da barışçıl göstericilerin güç kullanılarak dağıtılması nedeniyle Başkan Trump ve federal yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu. ACLU’dan yapılan açıklamaya göre, Black Lives Matter DC ve bireysel göstericiler adına yapılan suç duyurusunda, Trump ve diğer yetkililere ‘‘anayasal hakları ihlal ve bu amaçla yasa dışı komplo” suçlaması yöneltildi.