Sağlık Bakanlığı Covid-19’a yakalanan sağlık emekçilerinin sayısını açıklamazken, TTB toplam 3 bin 474 sağlık çalışanına koronavirüs tanısı konduğunu bildirdi. “Hasta sağlık çalışanı sayısının en fazla olduğu 5 il ile koruyucu ekipmana erişim sorunlarının en fazla olduğu 5 il örtüşmekte” tespitinde bulunan TTB’ye göre 1 Nisan’dan bugüne yaşamını yitiren sağlık çalışanı sayısı 24

TTB: 3 bin 474 sağlık çalışanına Covid-19 tanısı kondu

Haber Merkezi

Sürekli ‘şeffaflık’ vurgusu yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın koronavirüs tanısı konan sağlık emekçilerinin sayısını açıklamaması üzerine Türk Tabipleri Birliği (TTB), kendi imkânlarıyla bir rapor hazırladı.

TTB Merkez Konseyi’nin hazırladığı raporda Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu’nun yaşamını yitirdiği 1 Nisan’dan bugüne dek, Covid-19 nedeniyle 14’ü hekim 24 sağlık çalışanının yaşamını yitirdiği duyuruldu. TTB’ye göre yüzde 38’ini hekimlerin oluşturduğu 3 bin 474 sağlık çalışanına koronavirüs tanısı konuldu.

44 ilde tüm sağlık kurumlarını kapsayacak şekilde hazırlanan raporda, Covid-19 tanısı alan toplam bin 307 hekim ve 2 bin 167 hekim dışı sağlık çalışanı olduğu belirtildi.

ttb-3-bin-474-saglik-calisani-covid-19-tanisi-aldi-720614-1.

İSTANBUL'DA 2 BİN 5 SAĞLIK ÇALIŞANI

Rapora göre en çok sağlık çalışanına tanı konulan iller İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir ve Adana olarak sıralandı. İstanbul’da 960’ı hekim olmak üzere toplam 2 bin 5 sağlık çalışanı, İzmir'de 121, Ankara'da 115, Eskişehir'de 32 ve Adana'da 18 sağlık çalışanının hastalığa yakalandığı açıklandı. Söz konusu illerin ‘maske temini’ ve hastanede alınması gerekli önlemler konusunda en fazla sorun yaşayan yerler olduğu vurgulandı.

ttb-3-bin-474-saglik-calisani-covid-19-tanisi-aldi-720678-1.

YAŞANANLARIN SORUMLUSU İKTİDAR

TTB’ye bağlı Tabip Odaları aracılığıyla hazırlandığı kaydedilen raporda, yaşananların sorumlusunun, gerekli önlemleri zamanında almayan ve kişisel koruyucu donanımları zamanında sağlamayan iktidar ve Sağlık Bakanlığı olduğu ifade edildi.

Raporda, salgınının başladığı ilk günden itibaren sağlık çalışanlarının hastalanma durumuyla ilgili bilgilerin meslek örgütlerine ve sendikalara bildirilmediğine de dikkat çekildi:

"Bu tutum, sağlık çalışanlarının yaşam ve sağlık haklarını yok sayan, önemsemeyen, siyasi bir tutumdur. Bunun en son örneği Zonguldak Valisi’nin açıklamalarında net olarak görülmüştür. Hekimler ve diğer sağlık çalışanları kendilerini yok sayan, suçlayan bu tavra yabancı değildir."