TSK'nin kimyasal silah kullanıldığı iddiası hakkında yaptığı yorum sonrası hakkında soruşturma başlatılan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “Ben insan hakları alanında çalışan bir adli tıp uzmanı olarak tabii ki söyleyeceğim. Doğal olarak bir adli tıp uzmanı olarak iddiaların soruşturulmasını istemem suç değil” dedi.

TTB Başkanı Fincancı: Kimyasal silah kullanılmıştır demedim, iddiaların araştırılmasını istemem suç değil

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) kimyasal silah kullandığı iddiasının soruşturulması gerektiğini söyledikten sonra, hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” ve “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni, devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçlarından soruşturma başlatılan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, "Ben insan hakları alanında çalışan bir adli tıp uzmanı olarak tabii ki söyleyeceğim. Doğal olarak bir adli tıp uzmanı olarak iddiaların soruşturulmasını istemem suç değil" diye konuştu.

Hakkında başlatılan soruşturmayı Independent Türkçe'den Ali Kemal Erdem’e değerlendiren Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, "Söylediğim şey etkili soruşturma yapılsın. Bunun bir soruşturmaya konu yapılması beni kriminalize ederek üzerimden topluma gözdağı vermek istiyorlar. 'Bu konuya değinmeyin' demekle bir yandan da şöyle bir görüntü oluşturuyorlar. Hani gerçekten suç işlemişler ve suçlarını örtmeye çalışıyorlarmış izlenimi yaratıyor bu tavır" dedi.

'TUTUKLANMAKTAN ENDİŞE YAŞAMIYORUM'

Fincancı, "Türkiye'ye dönüşünde tutuklanmaktan veya gözaltına alınmaktan endişe ediyor mu?" sorusuna, "Tutuklanmaktan endişe yaşamıyorum, tutuklanırsam da tutuklanırım. Benim ortada bir suçum yok. Alnım ak yüzüm pak. Niye endişeleneyim. Ama toplumda tabii böyle bir endişe yaratarak toplumun sessiz kalmasına neden oluyorlar" yanıtını verdi.

"SANKİ BEN 'KİMYASAL VAR' DEMİŞİM GİBİ LANSE EDİYOR"

Fincancı, açıklamalarda bulunduğu YouTube kanalının ve oradan alıntılayan medya organlarının konuyu sunuş şeklinden de rahatsız olduğunu kaydetti.

"Burada başka bir şey var. Bence Medya TV'nin ve sonrasında oradan haberleştirenlerin sorumsuz habercilik anlayışı var" diyen Fincancı, şunları söyledi: "Sanki ben kimyasal kullanılmıştır demişim gibi haber yapıyorlar. Öyle bir şey demedim ben. Canlı yayında konuşuyorum. Hani diyorum ki bir kimyasal etkisi olabilir. 'Sinir sistemini etkileyen o istemsiz hareketler nedeniyle bunun araştırılması gerekir' diyorum. Yani görüntüler de bunu söylemek olanaklı değildir diyorum canlı yayında. Sanki ben 'kimyasal var' demişim gibi lanse ediyor. Onların o şekilde yapması da sorumsuzluk tabii ki. Ben eleştirilerimi de yönelttim kendilerine."