TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın 'örgüt propagandası' yaptığı iddiasıyla tutuklu yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, Şebnem Korur Fincancı’yı 2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı ve tahliyesine karar verdi. Heyet ayrıca Fincancı hakkında, TCK'nin 53'üncü maddesindeki "seçme seçilme ehliyeti ve vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmak"tan cezasının kesinleşmesinin ardından infazı tamamlanıncaya kadar yoksun bırakılmasına hükmetti.

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkında tahliye kararı

HABER MERKEZİ

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı hakkında açılan davanın üçüncü duruşması, bugün Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, Fincancı’nın 2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmasına ve tahliye edilmesine karar verdi.

Saat 10.00'da başlayan duruşmada mahkeme başkanı, Milli Savunma Bakanlığı'nın bir kez daha katılma talebinde bulunduğunu belirterek iddia makamına esas hakkındaki mütalaasını sordu. Savcı, önceki esas hakkındaki mütalaasını tekrarladı. Savcı, Şebnem Korur Fincancı'nın üst sınırdan cezalandırılmasını ve tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.

Duruşmada konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, duruşma düzeni, taleplerin gerekçesiz reddini örnek göstererek davada adil yargılanma hakkına saygı duyulmadığını belirtti. Av. Eren, mahkemenin ara kararlarından rücu etmesini ve duruşmanın büyük salonda yapılmasını talep etti. Av. Özkan Yücel de davanın başından itibaren adil yargılanma hakkına saygı duyulmadığını belirterek üç avukat sınırlamasının hukuki bir dayanağı olmadığını söyledi.

Mahkeme başkanı, bu itirazların daha önce değerlendirilerek reddedildiğini belirterek taleplerin oy birliği ile reddine karar verdi.

FİNCANCI: YARGILAMANIN ASIL HEDEFİ TTB

Esas hakkındaki mütalaaya karşı son sözleri sorulan Şebnem Korur Fincancı, yargılamadaki asıl hedefin TTB olduğunu söyledi.

Savunmasına kendisi ve örgütü TTB ile günlerdir süren dayanışmadan söz ederek başlayan Fincancı, "Ne karar verdiğinizden bağımsız olarak bu dayanışmayı görmüş olmak buna tanıklık etmek çok önemli. (TTB) Ve bu yıl yasayla kuruluşunun yetmişinci yılını kutlayacağız biz. Tabii ki 1929'dan itibaren Ankara'da, İstanbul'da kuruldular. Ama anayasada yerini bulup böyle bir çerçeve dahilinde oluşumu 1953 sonrası diye düşünüyorum. Bir de ben geçtiğimiz duruşmalarda da ifade etmiştim. Yani beyanlarımda dile getirmiştim aslında bu saldırının tabii ki bana dönük yanı var. Tabii ki ifade özgürlüğüne, bilimsel özgürlüğe dönük yanı var. Toplumu susturmaya yönelip korku yaratmak konusunda irade koydukları muhakkak. Yani adliyenin önü bile bize bunu gösteriyor ki zaten ben röportaj verdikten sonra bir daha kimsenin ağzına hani kimyasal silah sözcülüğünü alamaması ve siyasi bu korku ikliminin yaratıldığını gösteriyor. Ama korkunun ecele faydası yok malum" dedi.

Yargılamadaki asıl hedefin Türk Tabipleri Birliği olduğunu söyleyen Fincancı, "Türk Tabipleri Birliğinin kapatılmasına dair davanamenin hazırlandı. Yargılamadaki asıl hedef Türk tabipliği. Şimdi tabii ki meslektaşlarımız böyle bir hedef alınmayı şaşkınlıkla izliyor. Ne kadar iyi? Çünkü şaşırma iradesini kaybetmek demek, mücadele irademizi de ortadan kaldıran bir durum. O yüzden biz şaşırmaya devam edeceğiz. Siz ne yaparsanız yapın, nasıl kararlar verirseniz nasıl bir emire itaat süreci işlerse işlesin bütün alanlarda ve hayata dair biz şaşırmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Davanın karara bağlanmasının öncesinde son sözü sorulan Fincancı, "Bu hukuki bir dava değil siyasi bir dava. TTB'yi, demokrasiyi ve hak aramayı yok etmek üzere açılmış bir dava" dedi.

HAPİS CEZASI VE TAHLİYE KARARI

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Fincancı'nın "Silahlı terör örgütü PKK propagandası yapmak" suçundan 2 yıl 2 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Suçun basın yayın aracılığıyla işlendiğine kanaat getirerek cezanın 3 yıl 3 aya çıkarılmasına hükmeden mahkeme, verilen cezanın sanık üzerindeki olası etkileri nedeniyle Fincancı'nın 2 yıl 8 ay 15 gün hapisle cezalandırılmasını karara bağladı.

Mahkeme heyeti, Fincancı'nın tutuklu kaldığı süreyi göz önünde bulundurarak tahliyesini kararlaştırdı.

BAZI HAKLARDAN YOKSUN BIRAKILACAK

Heyet, Fincancı hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 53'üncü maddesindeki "seçme seçilme ehliyeti ve vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmak"tan cezasının kesinleşmesinin ardından infazı tamamlanıncaya kadar yoksun bırakılmasına da hükmetti.

Mahkeme ayrıca, Fincancı'nın cezasının kesinleşmesi halinde infazı tamamlanıncaya kadar "bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabii bir meslek veya sanatı kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmek"ten yoksun bırakılmasını da kararlaştırdı.

AVUKAT EYÜPOĞLU: KARAR SÜRPRİZ OLDU

Kararın ardından duruşmaya katılanlar, Çağlayan Meydanı'nda toplandı.

Duruşmaya katılan Türk Tabipler Birliği temsilcileri, İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yaptı. Şebnem Korur Fincancı'nın avukatı Meriç Eyüboğlu, "Çok değil, birkaç saat sonra Bakırköy'de cezaevinin önünde yine hep beraber alkış ve halaylarımızla Şebnem Hocamızı karşılayacağız. Ceza da verildi ama tahliye kararına çok sevindik, sürpriz oldu. Hiç beklemiyorduk, o nedenle çok mutluyuz" dedi.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi 2. Başkanı Ali İhsan Ökten ise "Şebnem Hocamızın bugün tahliyesinin mutluluğunu yaşıyoruz. Hiç yaşanmaması gereken bir süreç, 2,5 aydan uzun bir sürenin ardından sonlandı. Şebnem Hocanın aldığı ceza bizlerin aklında ve vicdanında yok hükmündedir" dedi.


ttb-baskani-fincanci-hakim-karsisinda-karar-cikmasi-bekleniyor-1112436-1.

Duruşması öncesi İstanbul Adliyesi, önceki duruşmalarda olduğu gibi yine polis ablulası altına alındı. Çok sayıda Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) ve gözaltı aracının bekletildiği adliye önünde bir araya gelen çok sayıda kişi, Fincancı için adalet talep etti.

"DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜK İÇİN MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Duruşma öncesi adliye önünde Türk Tabipleri Birliğince bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya çok sayıda sivil toplum kuruluşu, siyasi parti temsilcileri ve Cumartesi Anneleri de katıldı.

Açıklamayı Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi 2. Başkanı Ali İhsan Ökten yaptı. TTB’nin, demokrasi ve hukuk açısından yaşananan utanç verici bir dönemin sonlanması için üçüncü kez toplandığını aktaran Ökten, "Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın duruşması az sonra başlayacak. Dün, 10 Ocak 2023 Pazartesi günü ise Ankara’da TTB Merkez Konseyi’nin görevden alınması için açılmış olan davanın duruşmasındaydık. Bu adliyelerin önünde bizlere bedel ödetme niyetinde olanlar şunu bilmeliler, tarihin çöp sepeti bu niyeti besleyenlerle doludur" dedi. Ökten, Fincancı'nın özgürlüğüne kavuşması için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Ökten, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün, üçüncü defa ülkemiz demokrasisi ve hukuku açısından yaşadığımız utanç verici bir dönemin sonlanması için toplandık. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın duruşması az sonra başlayacak. Dün, 10 Ocak 2023 Pazartesi günü ise Ankara’da TTB Merkez Konseyi’nin görevden alınması için açılmış olan davanın duruşmasındaydık. Bu adliyelerin önünde bizlere bedel ödetme niyetinde olanlar şunu bilmeliler, tarihin çöp sepeti bu niyeti besleyenlerle doludur. Tamamen siyasi hedeflerle ve ayan beyan bir hukuksuzlukla sürdürülen bu sürecin artık sonlandırılmasını, hukuki hiçbir dayanağı olmayan kararlarla halen tutuklu bulunan Merkez Konseyi Başkanımız Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın derhal serbest bırakılmasını bekliyoruz. Geldiğimiz noktada mevcut iktidar çevreleri topluma demokrasi ve halk sağlığı için yıkım dışında bir şey vaat etmemektedir. Bu yıkım, hekimlerin meşru örgütü olan TTB’nin yargı eliyle muktedirler tarafından baskı altına alınmasında, Merkez Konseyi Başkanı’nın keyfi ve hukuksuz bir biçimde tutuklanmasında kendini göstermektedir. Bu süreci hep birlikte, dayanışmayla aşacağımızı, Şebnem Hocamızı özgürlüğüne kavuşturacağımızı ve yine hep birlikte hekimlik değerleri, mesleki bağımsızlık, toplumun sağlık hakkı, demokrasi ve özgürlük için mücadelemizi sürdüreceğiz. Geçmişte olduğu gibi bugün de kazanan, hekim meslek örgütümüz olacaktır."

***

NE OLMUŞTU?

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) kimyasal silah kullandığı iddialarının araştırılması gerektiğini dile getirmesinin ardından AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından hedef gösterilen TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 26 Ekim'de İstanbul'da evinden gözaltına alınmış, 27 Ekim’de tutuklanmıştı. Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Fincancı hakkında, 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 7 yıl 6 aya kadar hapis cezası istenen iddianameyi kabul etti. Mahkeme, yargılamaya yetkili mercinin İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi olduğuna hükmederek, yetkisizlik kararıyla dosyayı İstanbul'a gönderdi. Çağlayan Adliyesi 24. Ağır Ceza Mahkemesi dosyayı kabul etti.

Fincancı'nın tutuklanmasına ilişkin siyasi partiler, meslek ve demokratik kitle örgütleri tarafından açıklamalar yapılmıştı.