‘TTB Başkanı’ unvanı suç oldu
İzmir’de Şebnem Korur Fincancı’ya dayanışma kartı gönderildi. (Fotoğraf: Evrensel)

Haber Merkezi

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı. Fincancı'nın Adli Tıp Uzmanı olarak yaptığı değerlendirmelerin "Adli tıp uzmanı sıfatıyla uyumsuz” olarak nitelendirildiği iddianamede, “TTB Merkez Konseyi Başkanı” unvanının kullanılması da suç teşkil etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) kimyasal silah kullandığına ilişkin iddialara yönelik yaptığı değerlendirme sonrası hedef gösterildikten sonra tutuklanan TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı. MA’da yer alan habere göre; Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla hazırlanan iddianamede, canlı bağlantıda Medya Haber TV’nin Fincancı hakkında, “Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı” unvanını kullanması suç teşkil etti. Fincancı’nın TTB Merkez Konseyi unvanını kullanması, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kendisine yasal olarak vermiş olduğu resmi bir unvanı Medya Haber TV’de kullanmak suretiyle örgüt propagandasında paylaştığı, bu paylaşımın TMK 7/2-2. kapsamında suça konu eylemin ‘suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi halinde’ daha ağır şekline vücut verdiği” şeklinde yorumlandı.

SUÇ DELİLİ KULAKLIK

Fincancı, Medya Haber TV’de gerçekleştirdiği Skype bağlantısı sırasında televizyon ekranında yer alan görüntüler nedeniyle de suçlandı. Televizyonda yer alan görüntülerden haberdar olmadığını belirten Fincancı’nın beyanlarına rağmen, iddianamede, “Medya Haber TV'nin canlı bağlantı görüntülerinde şüphelinin kulaklık takmak suretiyle belli bir ekrana baktığının net bir şekilde görüldüğü, bu haliyle Skype bağlantı üzerinden sadece sesle bağlantı yapılmadığı, böyle bir durum olsa idi ‘canlı telefon bağlantısı’ şeklinde bağlantıların yapılabileceği ancak mevcut deliller kapsamında video konferans ile bağlantı yapıldığının anlaşıldığı” ifadelerine yer verildi.

‘UZMANLIKLA UYUMSUZ’

Canlı bağlantı sırasında yayımlanan görüntülere dair, “Nerede, ne zaman, kim tarafından çekildiği belli olmayan, Zap kelimesi ile uyumlu olması adına ‘Irak'ın Kuzey bölgesinde’ şeklinde şüpheli tarafından bir video görüntüsünün izlendiğinin iddia edildiği” yorumuyla birlikte, Adli Tıp Uzmanı olarak değerlendirme yapan Korur Fincancı hakkında, “Adli tıp uzmanı sıfatıyla uyumsuz olacak şekilde” nitelendirmesi dikkat çekti. Fincancı’nın “inceleme çağrısı” da “örgüt propagandası” suçundan kurtulmaya yönelik beyan olarak kaydedildi.

YETKİSİZLİK KARARI

Fincancı hakkında 7 yıl 6 ay hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Mahkeme, Fincancı'nın ikamet yerinin İstanbul olması, soruşturmanın da burada yürütülmesi nedeniyle yetkisizlik kararı vererek dosyayı İstanbul’a gönderdi. Fincancı'nın avukatlarının tahliye talebi ise reddedildi.