TTB İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Kol Başkanı ve Antalya Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Metehan Akbulut Antalya’da sıvı fosforik asit sızıntısı nedeniyle 2 işçinin yaşamını kaybetmesiyle ilgili yaptığı açıklamada kamusal anlayışla işçi sağlığını önceleyen bir yasanın acilen çıkarılmasını istedi.

TTB’den iş cinayetlerine tepki: "İşçi sağlığını önceleyen bir yasa çıkarılmalı"

HABER MERKEZİ

Antalya Döşemealtı ilçesinde bulunan Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet sürdüren kimyasal gübre üretim fabrikasında yaşanan sıvı fosforik asit sızıntısı nedeniyle 2 işçi yaşamını yitirirken, 13 işçi de yaralandı. Türk Tabipleri Birliği İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Metehan Akbulut, yaptığı yazılı açıklamada kimyasal gübre üretiminin ölümcül sonuçları olduğunun altını çizdi.

Kimyasal gübrelerin üretiminde sıvı organik fosfor bileşikleri kullanıldığını belirten Dr. Akbulut, “Bu bileşikler ciddi düzeyde zehirli kimyasallar olup, etkilenen kişilerde ölümcül sonuçlara yol açmaktadır. İki işçimizin yaşamını yitirdiği ve 13 işçimizin yaralandığı bu işletmede etkilenen işçilerin fazlalığı zehirli maddenin sızıntısının ciddi boyutlarda olduğu ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadığını düşündürmektedir. Olaydan sonra ilgililer işletme müdürünün tutuklandığı bilgisini vererek olayla ilgili ‘sorumluluklarını’ üstlerinden atmış oldular. Çok tehlikeli sınıfta yer alan bu işletmede işçi sağlığı iş güvenliği ile ilgili önlemlerin alınmadığı olayın büyüklüğünden anlaşılmaktadır” dedi.

İş kazası sayısının her yıl ‘istikrarlı’ bir şekilde artmaya devam ettiğini vurgulayan Dr. Akbulut, “6331 sayılı yasa ve bu yasaya bağlı olarak yaşama geçirilen Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri ile işçi sağlığı hizmetleri özelleştirildi. İşçi sağlığı hizmetleri kâr elde edilecek bir alan haline getirildi. Aradan geçen 10 yılda işçi cinayetleri hız kesmeden devam ediyor. İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi 2022 yılının ilk dört ayında 479 işçi cinayetinin yaşandığını rapor etti. Yasa ile iş kazalarının en aza indirileceği söyleminin propagandadan öteye geçmediği de anlaşılmış oldu. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, işletmelerde gerekli önlemlerin alınmasını sağlayamadığı gibi, alınması gereken önlemlerin denetlenmesini de sağlamaktan uzaktır” diye konuştu.

Yasanın meslek örgütlerinin bağımsız mesleki denetimleri yapmasını engellediğini dile getiren Dr. Akbulut, şunları söyledi: “Bu kazada da sıvı fosforik asit sızıntısı ile ilgili ne tür ölçümler yapılmış, hangi tedbirler alınmış bilinmemektedir. OSGB’ler üzerinden götürülmekte olan İşçi Sağlığı ve Güvenliği hizmetleri, çoğu zaman bu tür ölçümlerin ve denetimlerin yapılmasına olanak sağlamamaktadır. Varsa bu bilgiler kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Artık iş kazası ve işçi cinayetlerinin haberlerini vermek, işçilerimizin yasını tutmak istemiyoruz. 6331 sayılı yasa ve hizmet modeli olan Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri ile işçi sağlığı hizmetlerinin verilemeyeceği görülmüştür. İvedilikle kamusal anlayışla işçi sağlığını önceleyen bir yasa çıkarılmalıdır.”