TTB'den Muğla'daki uzman çavuş-doktor olayıyla ilgili duyuru
Muğla'da bir uzman çavuş ile doktorun karşılıklı olarak birbirlerinden şikayetçi oldukları hadise ile ilgili Türk Tabipleri Birliği'nden açıklama geldi. TTB, "Görüntülerin bir kısmının paylaşılması da tarafgir ve hedef gösterir nitelik taşımaktadır. Nitekim yaşanan linç kampanyası da bunun sonucudur" dedi.
Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Uzman Çavuş A.A. tarafından saldırıya uğradığını iddia edip şikayetçi olan Dr. Tahir Tarımer ile ilgili görüntülerin ortaya çıkmasının ardından doktor hakkında soruşturma başlatıldı.
Görüntülerin ortaya çıkmasının ardından özellikle asker ve polis kıyafeti giyen kişilerin çektiği doktorlara tehdit videoları sosyal medyada dolaşıma sokuldu. Muğla Tabip Odası ve Türk Tabipleri Birliği, konuyla ilgili bir duyuru yaptı.
"14 Mart Tıp Bayramı’nda Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde acil serviste yaşanan şiddet olayıyla ilgili, meslektaşımıza yönelik bir linç kampanyasının sosyal medya aracılığıyla yürütüldüğünü esefle izliyoruz. TBMM yasama komisyonlarında ‘’Sağlıkta Şiddet’’ ile ilgili görüşmelerin olduğu bir dönemde bu saldırıların olması ayrıca düşündürücü olduğu gibi adli ve idari mercilere yansımış olan bu olayda sürecin takipçisi olduğumuzun bilinmesini isteriz," diyen TTB, şöyle devam etti:
"Sağlıkta şiddet hem toplumun sağlığı hem de kendi sağlığımız için büyük bir tehdittir ve bununla mücadele edilmesi gereklidir. Verilerimize göre sağlıkta şiddet sonucu yaşamını kaybeden 13 meslektaşımız bulunmaktadır. Günde en az 30 sözel 10 fiziksel şiddetle karşılaştığımız, hekimlerin yüzde 84'ünün en az bir kere şiddete maruz kaldığı çalışma koşullarımızda; sağlıkta şiddete uğrayan tüm meslektaşlarımızın bundan önce yanında olduğumuz gibi bundan sonra da yanında olacağımız açıkça bilinmelidir.
"KAMUOYUNU KIŞKIRTAN YAKLAŞIMLARDAN HIZLA VAZGEÇİLMELİDİR"
Sağlıkta şiddet artık sadece çalışma alanlarımızda değildir. Medya üzerinden, dizilerde, filmlerde, sosyal medya mecralarında da olabilmektedir. Biz hekimler ve sağlık çalışanları kadar basın emekçilerinin de etik sorumlulukları bulunmaktadır. Son yaşanan olayda da taraflardan birisinin ismi baş harfleriyle verilirken; hedef gösterir gibi meslektaşımızın tüm ismi paylaşılması kabul edilemez. Nasıl edinildiği bilinmeyen ve olayla ilgili kamu mercilerinin elinde bulunan görüntü kayıtlarının tedbir kararı olmadan, kaydın ne kadarının paylaşıldığı bilinmeden haberleştirilmesi tarafsız habercilik anlayışı ile örtüşmemektedir. Görüntülerin bir kısmının paylaşılması da tarafgir ve hedef gösterir nitelik taşımaktadır. Nitekim yaşanan linç kampanyası da bunun sonucudur.
Yaşanan olayla ilgili Muğla Tabip Odamız 18 Mart 2022 Cuma günü İl Sağlık Müdürlüğü ile görüşmüş olup 21 Mart 2022 Pazartesi günü de Muğla Valiliği ile görüşecektir. Adli ve idari sürecin devam ettiği bu olayla ilgili kamuoyunu kışkırtan, yönlendiren tüm yaklaşımlardan hızla vazgeçilmelidir."