Uludağ Üniversitesi'nin “Halkı yanlış bilgilendirme ve paniğe yönlendirici açıklamalar yaptığı iddiası ile soruşturma başlattığı” Prof. Dr. Kayıhan Pala’ya hakkında TTB Merkez Konseyi bir açıklaması yaparak “Bilinçli ve kasıtlı ise bu bir akıl tutulmasıdır. Yanlışlıksa hemen düzeltilsin” ifadelerini kullandı. TTB, 3 Temmuz'da Bursa'da bir basın açıklaması yapılacağını da açıkladı

TTB’den Prof. Dr. Kayıhan Pala açıklaması: Bilinçli ve kasıtlı ise bu bir akıl tutulmasıdır


BirGün/Ankara

Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü tarafından “Halkı yanlış bilgilendirme ve paniğe yönlendirici açıklamalar yaptığı iddiası ile soruşturma başlattığı” Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Grubu üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala’ya hakkında TTB Merkez Konseyi bir basın açıklaması yaparak “Bilinçli ve kasıtlı ise bu bir akıl tutulmasıdır. Yanlışlıksa hemen düzeltilsin” ifadelerini kullandı. Açıklamada, 03 Temmuz günü saat 13.00’te Bursa Akademik Odalar Birliği salonunda bir basın açıklaması düzenleneceği de açıklandı.

Yapılan açıklamada, "Değerli bir hekim, Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve TTB COVID-19 İzleme Kurulu üyesi olan Prof Dr. Kayıhan Pala, tanımlanan bütün bu nitelikleri ve misyonu kendisinde barındıran değerli bir bilim insanıdır" denilerek “enBursa.com isimli internet haber sitesine yapmış olduğu “pandemi’nin Bursa’daki seyri” içerikli açıklamaları nedeniyle Prof.Dr.Kayıhan PALA hakkında Bursa Valiliği tarafından Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına ihbarda bulunulmuş, ardından Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevsizlik kararı verilen dosya gereği için Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü'ne gönderilmiş ve Üniversite Rektörlüğü “halkı yanlış bilgilendirme ve paniğe yönlendirici” açıklamalar yaptığı iddiası ile soruşturma açmış durumdadır” ifadelerine yer verildi.

TTB'NİN VARLIK NEDENİDİR

TTB Merkez Konseyi’nin açıklamasında, “Öncelikle belirtmemiz gerekir ki, değerli hocamız Prof Dr. Kayıhan Pala ve TTB COVID-19 İzleme Kurulu’nda yer alan bütün meslektaşlarımızın açıklama ve değerlendirmelerinin ilk elden muhatabı TTB Merkez Konseyidir. Sorulacak hesabı, açılacak soruşturması olanların öncelikle bilmesi gereken şey, halkın sağlığı, ülkenin geleceği söz konusu olduğunda bilimin ışığında her türlü eleştirel değerlendirmeyi yapmak TTB’nin ve oluşturduğu kurulların varlık nedenidir” ifadeleri yer aldı.

BASIN AÇIKLAMASI YAPILACAK

“Bu soruşturma sürecine dair Bursa Tabip Odamızca 03 Temmuz günü saat 13.00’te Bursa Akademik Odalar Birliği salonunda gerçekleştirilecek olan ve TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof Dr. Sinan Adıyaman’ın da katılacağı basın toplantısına bütün medya mensuplarını davet ediyoruz” çağrısında bulunularak şu ifadelere yer verildi:

“Bu nedenle Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve aynı zamanda TTB COVID-19 izleme grubumuzun üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala'ya Üniversite yönetimi tarafından açılmış olan soruşturmayı hekimlik değerlerine ve Türk Tabipleri Birliği’ne açılmış bir soruşturma olarak görüyoruz. TTB Merkez Konseyi, bağlı Tabip Odaları ve hekimlik değerlerine sahip çıkan bütün hekim ve sağlık çalışanlarıyla birlikte Dr. Kayahan PALA’nın ve savunduğu değerlerin yanında olacağımızı ilan ediyoruz.

Beş bini aşan yurttaşımızın hayatını kaybettiği bir pandemi gerçekliği karşısında durum tespiti yapmak, öngörülerde bulunmak, alınacak tedbirlere ve toplumun bilinçlendirilmesine katkı koymak, yani pandemi sürecine müdahil olmak her hekimin sorumluluğudur. Üniversite halk sağlığı kürsülerinde görev yapan hekimlerin mesleki görevidir. TTB COVID-19 İzleme Kurulu’nda yer alan meslektaşlarımız için ise TTB Merkez Konseyi tarafından tanımlanmış kamusal bir misyondur.”