TTB, Sağlık Bakanlığı’nın izolasyon süresini 14 günden 10 güne düşürmesi ve 10’uncu günün sonunda da çalışanların PCR testine bakılmaksızın işe dönebileceğini belirtmesi üzerine bir açıklama yaptı. Açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın izolasyonun kaldırılması ve işe dönüş ölçütlerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtildi.

TTB: İzolasyonun kalkması ve işe dönme ölçütleri yeniden değerlendirilmeli

BirGün\Ankara

Türk Tabipleri Birliği (TTB), İzolasyonun kaldırılması ve işe dönüş ölçütlerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın Covid-19 Rehberi’nde, "Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon” bölümünde 5 Eylül tarihinde yapılan değişiklik doğrultusunda izolasyonun sonlandırılması ve çalışanın işe dönmesi için ölçütler belirlendiğini belirtildi.

TTB’nin açıklamasında, Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 Rehberi’nde yaptığı yeni düzenlemeyle, “İzolasyon süresinin 14 günden 10 güne düşürüldüğü ve 10’uncu günün sonunda da çalışanların PCR testine bakılmaksızın işe dönebileceğinin belirtildiği” hatırlatılarak “Sağlık Bakanlığı’nın, izolasyonun kalkmasına ve işe dönmeye ilişkin ölçütleri, ihtiyatlılık ilkesi temelinde ve ülkemizdeki veriler ışığında yeniden değerlendirmesi gerekmektedir” çağrısında bulunuldu.

BİLİM İNSANLARI TARAFINDAN ELEŞTİRİLMEKTEDİR

Açıklamada, dünyada izolasyonun sonlandırılması ve çalışanların işe dönmesine yönelik semptom temelli ve test temelli olmak üzere iki yaklaşım bulunduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“Semptom temelli yaklaşımda, semptom başlangıcından itibaren en az 10 gün geçtikten sonra ve en az 3 gündür yakınmaların olmaması durumunda izolasyonun kaldırılması ve işe dönüş önerilmektedir; yani yakınmaları iki gün sonra düzelen bir çalışan için de 10 günlük sürenin sonuna en az 3 gün semptomsuz süre daha eklenerek 13 gün sonra işe dönmesi önerilmektedir. Test temelli yaklaşımda, izolasyonun kaldırılması ve işe dönüş ölçütü olarak semptomlar düzeldikten sonra, 24 saat arayla yapılan iki PCR testinin negatif olması önerilmektedir.

HANGİ ÖLÇÜTE GÖRE DEĞERLENDİRİLECEĞİ NET DEĞİL

Sağlık Bakanlığı’nın 5 Eylül tarihinde yayımlanan önerileri ABD, İngiltere gibi ülkeler tarafından uygulanmakta ancak bilim insanları tarafından eleştirilmektedir. Test yapılmadan izolasyonun kaldırılması önerisine zemin oluşturan bilgi, Covid-19 hastalığında, özellikle asemptomatik olgularda ve hafif geçirenlerde, 10 günün sonunda virüsün nükleik asiti PCR testi ile saptanıyor olsa da bulaştırıcılığın devam etmediği şeklindedir. Bu görüşü destekleyen birçok bilimsel yayın olmakla birlikte aksine, bulaştırıcılığı devam eden olguların da olduğuna ilişkin verileri, bilgileri içeren bilimsel yayınlar da vardır.

Sağlık Bakanlığı önerilerinde yer alan ‘evde izlenen veya hastanede 24 saatten kısa süre yatan vakalar’ ölçütü bu konudaki karışıklığı arttırmaktadır çünkü hastaneye yatma ölçütlerine uyan birçok hastanın evde izlendiği bilinmektedir. Bu durumda izolasyonu kaldırma kararının hangi ölçüte göre değerlendirileceği net değildir.”