Türk Tabipleri Birliği 2016-2018 dönemi Merkez Konseyi’nin 11 üyesinin 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin kararın gerekçeleri açıklandı. TTB Merkez Konseyi üyelerinin hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin gerekçeli kararda “Hükme dayanak yapılmış delil bulunmamaktadır” denildi. “Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur” açıklamasında PKK propagandası yapıldığı iddiasıyla ilgili “Sanıkların yapmış oldukları paylaşımlarda silahlı terör örgütünün cebir […]

TTB’ye verilen cezanın gerekçeli kararı açıklandı: ‘Delilsiz ceza’ itirafı

Türk Tabipleri Birliği 2016-2018 dönemi Merkez Konseyi’nin 11 üyesinin 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin kararın gerekçeleri açıklandı.

TTB Merkez Konseyi üyelerinin hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin gerekçeli kararda “Hükme dayanak yapılmış delil bulunmamaktadır” denildi. “Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur” açıklamasında PKK propagandası yapıldığı iddiasıyla ilgili “Sanıkların yapmış oldukları paylaşımlarda silahlı terör örgütünün cebir ve şiddet içeren yöntemini övücü herhangi bir ibareye rastlanılmadı.

Bunun kastedildiği anlaşılamadı, terör örgütü propagandası suçuna dair yasal unsurların oluşmadığı kanaatine varıldı” denildi.

AÇIKLAMANIN ZAMANI SUÇ UNSURU

“Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme” suçunun gerekçesinde yer alan “sanıkların ısrarlı bir şekilde savunmalarında dayandıkları ‘savaş bir halk sağlığı sorunudur’ cümlesinin tek başına okunduğunda herhangi bir suçu oluşturmadığı şüphesiz” ifadesi dikkat çekti. Ancak bu ifadenin ardından “Açıklamanın yapıldığı tarih ve dönem itibarı ile terör örgütü de aynı ve yoğun şekilde benzer ifadeler kullandı” denildi.

ETKİ ALANINIZ GENİŞ

TTB’nin meslek kuruluşu olarak toplum üzerinde etki alanının geniş olduğu kaydedilen gerekçeli kararda, şu ifadeler yer aldı:

“Suriye’de Türkiye Cumhuriyeti tarafından tamamen kendi güvenliğini temin etmek için yapılan harekâtın Kürt kökenli vatandaşlarımıza karşı yapıldığı yönünde terör örgütü tarafından oluşturulmaya çalışılan algıyı güçlendireceği ve kin ve düşmanlığa yol açabileceği, harekatın yapıldığı tarih itibarı ile ülkemiz ve bölgede yaşanılan gelişmeler dikkate alındığında kamu güvenliği açısından açık ve yakın tehlikenin mevcut olduğu kanaatine varılmıştır.”

NE OLMUŞTU?

TTB Merkez Konseyi üyeleri, 1 Eylül 2016’daki Dünya Barış Günü’ndeki ve 24 Ocak 2018 tarihli “Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur” açıklamaları nedeniyle “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezası aldı. Ayrıca Hande Arpat’a 1 yıl 6 ay 22 gün daha hapis cezası verildi.