Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda işten atıldıktan sonra direnişe geçen 11 işçi, mücadeleyi kazandı. İşçiler işlerine geri döndü.

TTK’de direnen işçiler kazandı

HABER MERKEZİ

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğünde taşeron olarak iş yapan Tambay Taşımacılık adlı firmada işten çıkartıldıktan sonra direnişe geçen işçiler, mücadeleyi kazandı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu alt işvereni olan Tambay Taşımacılık isimli firmada çalışan ve TTK işçisi sayılan 30 işçiden 11’i, 31 Aralık 2022 tarihi itibariyle işten çıkartıldı. Yeni yıla işsiz olarak giren işçiler, geçtiğimiz çarşamba günü TTK Genel Müdürlüğü önünde eylem başlattı. İşe iade talepleri kabul edilmediği takdirde açlık grevine başlayacaklarını söyleyen 11 işçinin direnişi ise sonuç verdi. Dün işçileri arayan firma yetkilileri, işçileri görüşmeye davet etti. İşverenle görüşen işçiler, bugün işyerlerine giderek işbaşı yaptı.

11 işçinin avukatı Meral Çolak, “2017 senesinde TTK’nın hizmet alımı yaptığı firmayla olan ilişkisine dair dava açtık. Davaları Yargıtay’dan da geçerek kazandık. Sözleşmelerin, yani ihale sözleşmelerinin, verilen işin TTK’nın asıl işi olduğu alt işverene verilemeyeceği hususuyla kazandık. Sonuç itibariyle bu işçilerin de, iş akitlerinin başlangıcından itibaren TTK işçisi sayılması gerekiyor. Yasal haklarını aradıkları için işten atılmaları kabul edilemez. İşverenin bu hatadan dönmesi bizim için önemli bir gelişme. Süreci takip ediyoruz” dedi.