Amasra’da yaşanan maden faciasının ardından, “Sayıştay raporlarındaki uyarılar dikkate alınmadı” yönündeki haberler, İletişim Başkanlığı’nca yayımlanan Dezenformasyon Bülteni ile yalanlansa da gerçek, TTK’nin verileri ile ortaya konuldu. Amasra’da 208 olmak üzere, TTK’ye bağlı beş maden sahasında 2021’de yaşanan kazalarda 2 bin 960 madenci yaralandı, kurum, “İş kazalarının artmasına” dikkati çekti.

TTK ocaklarında 1 yılda 2 bin 960 yaralı!

Mustafa BİLDİRCİN

İletişim Başkanlığı Dezenformasyon Bülteni’nde maden faciasıyla ilgili, “Sayıştay’ın 2019 ve 2020 yıllarındaki uyarıları dikkate alınmadı” yönündeki haberler, “Öneriler dikkate alınmış, hatta mevzuatın gerektirdiğinden daha fazla tedbir alınmıştır” denilerek yalanlasa da gerçek, TTK’nin verileri ile açığa çıktı. Amasra’da 208 olmak üzere, TTK’ye bağlı beş maden sahasında 2021 yılında yaşanan iş kazalarında toplam 2 bin 960 madencinin yaralandığı belirlendi. TTK’nin, “Klasik yöntemle emek yoğun çalışılması” nedeniyle iş kazalarının artmasını riskler arasında sıraladığı ve “İş güvenliği süreçlerinin daha etkin yürütülmesini sağlamayı” hedef olarak belirlediği öğrenildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nca yayımlanan Dezenformasyon Bülteni’nin ikinci sayısında, Amasra’da yaşanan maden kazası ile ilgili kamuoyuna yansıyan haberlere de yer verildi. Bültende, “Sayıştay raporlarındaki uyarı ve öneriler dikkate alınmadı” yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı savunularak, “İddiaların aksine, söz konusu Sayıştay raporlarındaki öneriler dikkate alınmış, hatta mevzuatın gerektirdiğinden daha fazla tedbir alınmıştır” denildi.

TOPLAM 2 BİN 960 YARALI

TTK’nin 2021 yılına yönelik verileri ise Sayıştay’ın 2019 ve 2020 yıllarında maden ocaklarına yönelik uyarılarının dikkate alınmadığı yönündeki iddiaların haklılığını ortaya koydu. Verilere göre, 2021 yılında TTK’ye bağlı Karadon, Kozlu, Üzülmez, Armutçuk ve Amasra işletmelerinde toplam 2 bin 960 işçinin yaralandığı kazalar yaşandı. En fazla yaralı olan kazalar, bin 13 ile Karadon’da yaşanırken 793 yaralı ile Kozlu ikinci, 622 yaralı ile Üzülmez üçüncü, 323 yaralı ile Armutçu dördüncü sırada yer aldı. Amasra’da ise 2021 yılında yaşanan iş kazaları nedeniyle 208 işçinin yaralandığı bildirildi. TTK’nin Zonguldak’taki genel müdürlüğünde yaşanan kazada da bir çalışanın yaralandığı belirtildi. 2021 yılında, bir çalışanın ise iş kazanı nedeniyle yaşamını yitirdiği kaydedildi.

İŞ GÜVENLİĞİ ZAFİYETİ

TTK’nin, 2019-2023 dönemine yönelik stratejik plan çalışmaları kapsamında risk tablosu da oluşturuldu. Tabloda, iş güvenliği konusunda zafiyet yaşandığı kaydedilirken, “Risk unsuru” olarak görülen bazı durumlar şöyle sıralandı:

► Jeolojik yapı,

► Yoğun emeklilik nedeniyle işçi sayısının azalması,

► İş kazaları ve doğal afetler sonucu üretimin aksaması,

► Jeolojik koşulların zorluğu ve klasik yöntemle emek yoğun çalışılması nedeniyle iş kazalarının oluşması…

TTK, risk unsuru olarak gördüğü durumların önlenmesi amacıyla da bir rapor hazırladı. Raporda, norm kadro sayısının sağlanması gerektiği belirtilerek, “İş Güvenliği mevzuat ve teknik gelişimlerinin takibi yapılarak, iş güvenliği süreçlerinin daha etkin yürütülmesini sağlamak” amacı da alınabilecek önlemler arasına yazıldı.

***

HER YIL BİNLERCE KAZA

Sayıştay’ın TTK Genel Müdürlüğü’ne yönelik denetimleri de 2019 ve 2020 yıllarında ocaklarda binlerce kaza yaşandığını ortaya koyuyor. Raporda, 2019 ve 2020 yıllarında yaşanan kazaların bilançoları şöyle sıralanıyor:

► Kurum ocaklarında 2019 yılında ikisi ölümlü 2 bin 855 kaza meydana gelirken bu kazalarda 2 bin 860 kişi yaralandı

► 2020 yılında ise dördü ölümlü 2 bin 811 kaza meydana geldi. Bu kazalarda 2 bin 809 işçi yaralandı.