Sanayide ve elektrik santrallerinde kullanılan doğalgaza yüzde 48’lik zam ardından açıklama yapan TÜGİAD Başkanı Nilüfer Çevikel, “Doğalgaz zamları, elektriğe de zam olarak yansıyor” dedi.

TÜGİAD Başkanı: Doğalgaz zamları elektriğe de zam olarak yansıyor

Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) ve Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, Sanayi ve elektrik santralleri için yapılan doğalgaz zammı ardından açıklamada bulundu. Çevikel, “Doğalgazla elektrik üreten santrallerin maliyetleri arttığı zaman, piyasa takas fiyatı da yukarı hareket ediyor. Yani doğalgaz zamları, elektriğe de zam olarak yansıyor” dedi.

Bugün bildirilen doğalgaz zammı ardından yazılı bir açıklama yapan TÜGİAD Başkanı Nilüfer Çevikel, son yüzde 48’lik zammın ardından yılbaşından bu yana doğalgaz sanayi tarifesinde yüzde 148’e yakın zam yapıldığını belirterek, bunun iş dünyasında endişe yarattığını söyledi, “Üretimde çarkları döndürmek için çabalayan sanayicinin yükü ivedilikle hafifletilmeli” dedi.

Zamların rekabet gücünü olumsuz etkileyebilecek seviyede olduğunu belirten Çevikel, üretim süreçlerinin işleyişi için endişe duyduklarını söyledi. Çevikel, “Üretim maliyetleri her geçen gün artıyor. Zorlu piyasa koşullarında doğalgazda sanayiye yönelik yüzde 48'lik artış ile yılbaşından bu yana yapılan zam oranı yüzde 148’e yaklaşmış oldu. Enerji maliyetlerinin yükselmesi, bizim gibi gelişmekte olan ülkelerdeki sanayicilerin rekabet şansını zorluyor. Mevcuttaki rekabet gücümüzü aşağı çekiyor. Doğalgazla elektrik üreten santrallerin maliyetleri arttığı zaman, piyasa takas fiyatı da yukarı hareket ediyor. Yani doğalgaz zamları, elektriğe de zam olarak yansıyor. Organize sanayi bölgeleri gibi enerji kullanımı yoğun yerler için yapılan zamlar, sanayicinin belini bükebilecek nitelikte. Üretim süreçlerinde işleyişin bozulma ihtimaline karşı endişeliyiz” diye konuştu.