TÜGVA’da FETÖ detayı

Berkay SAĞOL

TÜGVA ile ilgili yeni iddiaların içinde bulunduğu belgelerde, 15 Temmuz ardından “FETÖ’nün ardından ortaya çıkan yurt boşluğunun doldurulması” ve hükümetin bu konuda TÜGVA ve TÜRGEV gibi vakıfları maddi olarak desteklemesi iddiası var.

AKP iktidarı döneminde Bilal Erdoğan’ın kurucuları arasında yer aldığı Türkiye Gençlik Vakfı’na (TÜGVA) sağlanan ayrıcalıklarla ilgili, vakfa ait olduğu öne sürülen yeni belgeler ortaya çıktı. Belgeler arasında, “15 Temmuz darbe girişimi sürecinde ve sonrasında STK’lara düşen görevler başlıklı” dosyalar yer aldı.

Belgelerde “Hükümete yönelik ilk saldırısı da bu en büyük kaynaklarının devşirildiği dershanelere yönelik atılan adımdan sonra olmuştur. Şu an gerek okul, gerekse de yurt konusunda ciddi bir boşluk mevcuttur. Hükümet bu konuda TÜGVA ve TÜRGEV gibi vakıfları belli bir süreliğine maddi olarak desteklemelidir. Söz gelimi nasıl ki özel okullara giden öğrencilerin okul ücretlerinin belli bir kısmı devlet tarafından karşılanıyorsa, bu süre zarfında yurtlarda kalan öğrencilerin masrafları da belli nispette devlet tarafından karşılanmalıdır. Acilen böyle bir çalışmanın içerisine girilmesi gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Vakfa ait olduğu iddia edilen bir diğer belgede ise, idam cezasını destekleyecek işbirlikleri yapılması gerektiği dile getiriliyor.

Belgelerde, şu ifadelere yer verildi:

“STK’lar olarak ülkemizin dış basınını desteklemeliyiz. Örneğin; TRT WORLD gibi TV - Sosyal Medya gibi kanalları takip etmeli ve popülaritesini artırmalıyız. 15 Temmuz’un filmi çekilip bütün dünyada yayınlaması sağlanabilir (Mesela bunu Kurtlar Vadisi yapabilir). Darbeye destek veren veya bunu sözde bir tiyatro gibi gören yabancı gazeteci ve medya kuruluşlarına karşı da sosyal medya üzerinden ciddi bir taciz kampanyası başlatılmalı ve yayın politikalarında değişikliğe gitmeleri için çaba sarf edilmelidir. Bundan sonraki sürecin iyileşmesini sağlayabilecek, faydalı çözüm önerileri sunacak isimlere gerek medyada gerek STK’ların düzenleyeceği panel ve platformlarda yer verilmelidir.”