TÜGVA’nın arkasındaki iktidar desteği, vakıf yönetimince hazırlandığı iddia edilen, ‘Çözüm Raporları’yla bir kez daha ortaya konuldu. Yurt, arazi tahsisi ile kira desteğinde yaşanan sorunlara karşı “Reis takip ediyor” tehdidi önerildi.

TÜGVA’dan bürokratlara ‘Reis’li tehdit

Mustafa BİLDİRCİN

Eski bir Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) üyesince sızdırılan ve vakfa ait olduğu öne sürülen belgeler arasında bulunan, ‘Çözüm Raporları’ isimli 2016-2017 yılına ait dosyada, vakfın sorunları çözme yöntemlerini içeren metinlere yer verildi. TÜGVA’nın istediğini elde etmek için siyasi ve bürokratları kullandığı ortaya çıkarken, sorunun çözümü için AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kastederek bürokratların “Konuyu Reis takip ediyor” diye tehdit edilmesi önerildi.

Belgelere göre vakıf, Maraş’ta kiralamak istediği bina için bedelinin çok altında ücret teklif etti ancak ‘bilirkişi incelemesi sonrasında kiranın çok yükseleceğini’ anlayınca çözümü, ‘bilirkişi heyetiyle tepeden konuşmakta’ buldu. TÜGVA, Maraş’ta yaşadığı kira sorununun çözümü için ise üyelerine “Hâkime ulaşıp kirayı 60 bin TL’de tutmak, il başkanını ve kayyum avukatı arayıp ‘Konuyu reis takip ediyor’ şeklinde korkutmak” önerilerinde bulundu.


‘TERÖR ÖRGÜTÜ GİBİ YAPILANIYORSUNUZ’

İddiaya göre vakıf, Bitlis’te ise belediye başkanını devreye soktu. TÜGVA Bitlis İl Temsilciliği için gerekli mekanın sağlanması amacıyla dönemin valisinden, ‘gerekli desteğin’ alındığı kaydedilen raporda, vali yardımcısıyla yaşanan sorunun çözümü için ise Ahlat Belediye Başkanı ile görüşüldüğü ifade edildi. Vali yardımcısının TÜGVA hakkında, “Paralel terör örgütü gibi yapılanıyorsunuz” değerlendirmesinde bulunduğunu belirten vakıf üyeleri rapora, “Makamına duyduğumuz saygıdan dolayı gerekli sertlikte cevabını vermedik” notunu düştü.

TÜGVA’DA ÇÖZÜM BİTMİYOR

Vakfın, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2017 yılında Diyarbakır’da inşa etmeyi planladığı Gençlik Külliyesi’ne de talip olduğu ortaya çıktı. Külliyenin inşa edileceği yerin vakfa tahsis edilebileceğini anlatan vakıf üyeleri, külliyeye yönelik diğer bazı fikirlerini ise şöyle sıraladı:

• Öncelikle bu yer karakol arazisi olduğu için İçişleri Bakanlığı veya EGM’den talep edilip kendilerinin ikna edilmesi gerekir.

• Bu yer GSB’ye tahsisi yapılıp külliye inşa edildikten sonra vakfımıza tahsisi yapılabilir.

• Bu yer hazine arazisi olup il valisi Hüseyin Aksoy’un ve bakanlığın talimatıyla vakfımıza tahsisi yapılabilir.

VALİLER DEVREYE SOKULUYOR

Belgede, TÜGVA Isparta Temsilciliği’nin yaşadığı, ‘yurt tahsisi sorununa’ ilişkin ise şu ifadeler kullanıldı: “Yurdu tutmak için girişimlerde bulunduk ve Genel Merkez’in de uygun görmesiyle karşılıklı anlaşarak sözleşmeyi imzaladık. Lakin ülkemize 15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ tarafından bir darbe teşebbüsünde bulunulmuş ve akabinde ilan edilen olağanüstü hal ile birlikte yayınlanan ilk KHK ile Hayırlar Vakfı kapatılmıştır. Daha sonra durumun hatalı bir işlem olduğu anlaşılmış ve İl Valisi ile Milletvekillerinin olaya müdahil olmasıyla Vakfın faaliyetleri durdurulmamıştır. Fakat FETÖ’nün boşalttığı yurt bu süreçte mühürlenmiştir.”

İddiaya göre vakıf üyelerinin aklına, Isparta’daki sorunun çözümü için ‘valinin inisiyatif alması’ geldi. Dönemin AKP Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç ve AKP İl Başkanı Osman Zabun’dan da yardım istenebileceği belirtildi.

Vakıf, Karsta da bir yer tahsisi sorunuyla karşılaştı. MEB’in de aynı yere talip olduğunu kaydeden belgede, “Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı ile konuyla ilgili görüşülmesi, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ndeki dilekçe ve kira bedelinin tarafımıza iletilmesi” önerileri sunuldu.

Kırıkkale’de yaşananlar ise “Bu kadarı da olmaz” dedirtti. Belgeye göre vakıf, kentte boşaltılacak İl Sosyal Hizmetler binasına talip oldu. Vali, bu talebi karşılamadı. Vali emekli olunca yerine vekâleten bir isim atandı. O ismin ise binayı Yeni Dünya Vakfı’na tahsis etmek istediğini anlayan vakıf üyeleri, “Valinin bilgilendirilmesi, AKP Kırıkkale milletvekilinin uyarılması” gerektiğini bildirdi.

BAŞI SIKIŞAN ‘BAŞKAN’I ARIYOR

‘Çözüm Raporu’nda vakfın, siyasi ve bürokratları araya sokarak çözmeye çalıştığı diğer bazı problemler ise şöyle sıralandı:

• Sakarya’da beklediği kira desteğini alamayan vakıf üyeleri, eski Vali Hüseyin Avni Coş ile çözüm için görüşülebileceğini ifade etti.

• Siirt’te bina tahsisi için onay alamayan vakıf temsilcileri, dönemin Tillo Belediye Başkanı ile görüşülmesini istedi.

• Tekirdağ’da ima planlarında, ‘Üniversite Alanı’ olarak görünen parsel için kroki ve plan notları hazırlandı.

• Tokat’ta, kira desteğinin artırılabileceğini düşünen vakıf temsilcileri, vakfın genel merkezi ile “Belediye Başkanının bize bakışı pozitif. Daha fazla katkı sağlayabileceğini düşünüyoruz” ifadelerini içeren bir bilgi notu paylaştı.

• Uşak Belediye Başkanı ile ‘Parti Genel Merkez’ yöneticilerinden birinin görüşmesi ve faaliyetlerin desteklenmesinin sağlanması talep edildi.

***

Eski bakanın oğlu da varmış

Eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in oğlu Ahmet Enis Dinçer’in de TÜGVA’da 5 ay yer aldığı ortaya çıktı. Karar’ın haberine göre Dinçer’in oğluna “Burada şaibeli işler olacak gibi görünüyor sen buradan ayrıl” dediği öne sürüldü.