Hayrat Vakfı, Denizli’deki iki okulda ilkokul üçüncü sınıftan itibaren çocuklara yaz okulu adı altında dinsel içerikli etkinlikler düzenlemeye başladı. Eğitim Sen uygulamanın anayasaya aykırı olduğunu açıkladı.

TÜGVA’dan sonra Hayrat Vakfı
Fotoğraf: İHA

Berkay SAĞOL

TÜGVA’nın Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladığı protokolü gerekçe göstererek Manisa’nın ardından Denizli’de de yaz okulu açacağını belirterek Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden okul tahsisi istediği ortaya çıktı.

Denizli’de TÜGVA dışında Hayrat Vakfı’nın da yaz okulu düzenleyerek 20 Haziran ile 29 Temmuz arasında Kuranı Kerim, manevi eğitim ve Osmanlıca gibi başlıklarda kurs vereceği öğrenildi. Hayrat Vakfı’nın bu kursları Acıpayam ilçesindeki Cumhuriyet Anadolu Lisesi’nde ve Osman Manisalı İlkokulu’nda vereceği bildirildi.


Eğitim Sen Denizli Şube Başkanı Hüseyin Özdemir tarafından Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne verilen dilekçede, “Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda gerçekleştirilmesi planlanan bu tip uygulamalar anayasada belirtilen bilimsel, laik ve kamusal eğitim ilkesine uygun değildir. Buna ve buna benzer uygulamalar için verilen izinlerin derhal iptal edilmesini talep ediyor, söz konusu süreç ile ilgili sendikamızın bilgilendirilmesini istiyoruz” denildi.

‘LAİK, BİLİMSEL VE KAMUSAL EĞİTİME AYKIRI’

Özdemir tarafından yapılan açıklamada, “Eğitim sistemimiz en temel bilimsel ilkelerden ve laik eğitim anlayışından hızla uzaklaştı, okullarda ‘dinselleşme’ hızla artarak kaygı verici boyuta ulaştı. MEB’in Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere, çeşitli dini vakıf ve derneklerle ortak yürüttüğü projeler, okulları çeşitli cemaat, tarikat ve dini grupların faaliyet alanı haline getirdi. TÜGVA ile Hayrat Vakfı’nın ilimizde ve ilçelerimizde bulunan okullarda yaz süresince Kuranı Kerim, Siyer-i Nebi, manevi eğitim ve Osmanlıca gibi başlıklarda kurs vereceğini öğrenmiş bulunuyoruz. Sendikamızın MEB’in söz konusu vakıf ve derneklerle ilgili yaptığı protokollere açtığı davalarda protokollerin iptali kararları alındı. Bu kararlara rağmen okullarımızda söz konusu vakıf ve derneklerin etkinliklerine izin verilmesi anayasada belirtilen laik, bilimsel ve kamusal eğitim ilkesine aykırıdır. Bu nedenle İl Milli Eğitim Müdüründen söz konusu etkinlikler için verilen onayın iptalini talep ediyor, hassasiyetimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz” dedi.
Türkiye’nin tamamında okulların vakıflara verildiğini belirten Özdemir, şunları dile getirdi: “Acıpayam ilçesinde Hayrat Vakfı için iki okul önerilmiş. Biz bunlar ile ilgili dilekçe hazırladık zaten. Bunlarla ilgili yazılı bir cevap istiyoruz. Aslında davaları kazandık. En azından yürütmeyi durdurduk. Ama karşılığını bir türlü Milli Eğitim’den alamıyoruz. Denizli’de de bu okullar o vakıfların hizmetine açılmış.”