Milli Eğitim Bakanlığı, Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu TÜGVA ile "Okuma alışkanlığı kazandırmak" amaçlı projeye imza attı

TÜGVA okuma alışkanlığı kazandıracakmış!

Mustafa M. Bildircin

Milli Eğitim Bakanlığı, Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu TÜGVA ile tüm ortaokulları kapsayan yeni bir protokole daha imza attı. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, vakfın, “Ortaokul öğrencilerinin kültürünü artırmak ve okuma alışkanlığı kazandırmak” gerekçesiyle bilgi yarışması düzenleme talebine onay verdi.

MEB, yargının, “Eğitim üçüncü şahıslara devredilemez” kararını yok sayan yeni bir protokolün daha imzacısı oldu. Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’nde yaptığı son düzenleme ile vakıf ve derneklerin öğrencilere yönelik etkinlik düzenlemesinin önünü açan MEB’den, TÜGVA’nın ortaokul öğrencileri için düzenleyeceği, “Kitap Kurdu” isimli bilgi yarışması için onay çıktı.

ÖZERK BİR KURUM GİBİ DAVRANIYOR

Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Bozdoğan, “Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ısrarla yetki ve sorumluluk alanını aşıyor ve özerk bir kurum gibi davranıyor” dedi.

Bozdoğan, protokollerin yalnızca imam hatipleri değil, tüm okulları kapsadığının altını çizerek şunları söyledi:
“Bu anlamda hukuki olarak bir kapsam tartışması karşımıza çıkıyor. Yargının bu konu ile ilgili verdiği kararlar dikkate alındığında, bu protokolün hukuki altyapısının tartışmalı olduğunu söyleyebiliriz. İkinci önemli olan nokta ise ‘okuma alışkanlığı kazandırmak’ gibi zaten MEB’in temel görevi ve sorumluluğu olan bir konuyu vakıflara devretmesi ve bunun olası sonuçları. MEB’in son dönemde imzaladığı kamu görevinin vakıflara devredildiği protokolleri Danıştay durdurmuştur. Hukuken olduğu kadar pedagojik olarak da sorunlu olan bu görev ve sorumluluk devrini ise MEB ısrarla sürdürmeye devam etmektedir.”