TÜGVA’nın yönetiminde çok sayıda bürokrat yer alıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ile işbirliği anlaşmaları bulunan vakıfta iki bakanlıkta da görev yapan bürokratlar bulunuyor.

TÜGVA yönetimi bürokrat yuvası

MUSTAFA BİLDİRCİN

Gülen Yapılanması ile iktidar arasında yaşanan gerginliğin ardından güçlenmeye başlayan TÜGVA, kuruluş yılı 2013’ten bugüne etkisini her yıl katlayarak artırdı. Vakfın yönetim kurulundan mütevelli heyetine, yüksek istişare kurulundan il koordinatörlerine kadar hemen her yönetim kademesinde kamu kurumlarında görevli bürokratlar bulunuyor. MEB ve Dışişleri Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı, vakıfla protokoller imzalayarak işbirliği yapan bakanlıklar arasında yer alıyor.

TÜGVA yönetiminde yer alan çok sayıda ismin, aynı zamanda kritik kamu kurumlarında bürokrat olarak görev yaptığı öğrenildi. Kamu kaynaklarından sınırsız ölçüde yararlanan vakfın yönetiminde THY’den Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına, Maarif Vakfı’ndan belediyelere kadar kamu kurumlarında çalışan çok sayıda isim yer aldı. Vakfın Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Selim Cerrah, aynı zamanda Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda Bakanlık Müşaviri olarak da görev yapıyor. Cerrah’ın, Türkiye Maarif Vakfı yönetiminde olduğu da biliniyor. 31 Mart 2019 tarihindeki yerel seçimlerden önce AKP yönetimindeki İBB’ye bağlı iştiraklerde yöneticilik yapan, bir dönem TRT İstanbul Müdür Yardımcısı görevinde bulunan Yavuz Baysan da TÜGVA Yüksek İstişare Kurulu üyeleri arasında yer alıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır da vakfın Yüksek İstişare Kurulu üyeliği görevinde bulunuyor. TÜGVA, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteğiyle “Milli Teknoloji Hamlesi” isimli bir proje başlattı.

Kamuoyunda, “Erdoğan’ın düşünce kuruluşu” olarak nitelendirilen ve gazetecileri fişleyen raporlarıyla gündeme gelen SETA’da Toplum ve Kültür Araştırmaları Direktörlüğü görevinde bulunan Medaim Yanık da TÜGVA Yüksek İstişare Kurulu üyeleri arasında yer alıyor.

ESKİ BAKAN DA LİSTEDE

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı eski bakanı Ayşen Gürcan da TÜGVA’nın istişare kurulu kadrosunda yer alıyor. Gürcan ile birlikte Türk Hava Yolları İştiraki TGS’de yöneticilik yapan Emrullah Fuçu da TÜGVA yönetiminde bulunuyor.

TÜM KAMU VAKFIN PARTNERİ

Yönetimi bürokratlar ve AKP’ye yakınlığıyla bilinen isimlerden oluşan TÜGVA, kuruluşundan itibaren çok sayıda bakanlık ile protokol imzaladı. MEB ile imzaladığı protokoller yargı kararlarıyla iptal edilen vakıf, MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile imzaladığı, “Sosyal, Kültürel ve Sportif Faaliyetler” protokolü ile binlerce öğrenciye ulaştı. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın, “Kitap-Kahve Projesi” kapsamında dağıttığı hibelerden yararlanan vakıf, Türkiye genelinde onlarca kafe açtı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile “Milli Teknoloji Hamlesi” projesinde işbirliği yapan TÜGVA’nın internet sitesindeki, “Partnerlerimiz” bölümünde yer alan bazı kurumlar, “Dışişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, TİKA” olarak sıralandı.