TÜGVA’nın mahkeme kararlarına rağmen boşaltmadığı Büyükada İskelesi’nde İBB ekiplerinin başlattığı tahliye işlemi polis tarafından engellendi. Belediye zabıtalarını ve CHP’lileri darp eden polise halk tepki gösterdi.

TÜGVA zorbalığı

HABER MERKEZİ

AKP döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından on yıllığına Türkiye Gençlik Vakfı’na (TÜGVA) verilen Büyükada İskelesi’nin üst katı, mahkeme kararlarına rağmen tahliye edilmiyor. Vakıf binayı boşaltmayınca dün tahliye işlemi başlatan İBB ekiplerine polis engel oldu. Zabıtaları ve CHP ilçe yöneticilerini darp eden polise halk tepki gösterdi. Müdahale sırasında yaralanan CHP Adalar İlçe Başkanı Ali Ercan Akpolat hastaneye kaldırıldı.

Adalar halkı da yaşananlara tepki gösterdi. İskelenin önünde toplanan Adalılar, “Devletin polisi TÜGVA’nın yanında oluyor! Polis dışarı!” dedi. İBB Sözcüsü Murat Ongun ise sosyal medya hesabından, “Bir vakıf, Büyükada Vapur İskelesi’ni mahkeme kararına rağmen boşaltmadı, tahliye ise engelleniyor. Oysa tahliyenin önünde hiçbir hukuki engel yok. Bu vakfın İBB’ye karşı savunulması idari usullere aykırıdır. Bunu yapan tüm kişi ve kurumlar hakkında hukuki süreç başlatılacaktır” açıklaması yaptı.


‘TÜGVA’NIN POLİSİ’

Yaşananlar üzerine İstanbul’un tüm CHP ilçe başkanlarıyla birlikte Büyükada’ya gitme kararı alan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, sosyal medyada şu paylaşımı yaptı: “Büyükada İskelesi’ne çökenler, mahkeme kararına rağmen burayı boşaltmayanlar, hukuk dışı davrananlara müdahale etmek yerine halkın haklarını koruyanları darp edenler! Kamunun malına çökme dönemi bitti! Halk mı büyük 3-5 kişi mi? Göreceğiz.”

tugva-zorbaligi-929420-1.
Tahliye işlemi başlatan İBB ekiplerine polis engel oldu.

Ardından Büyükada İskelesi’nin önünde Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, CHP İstanbul İl Örgütü yöneticileri ve 38 ilçe başkanı ile birlikte bir açıklama yapan Kaftancıoğlu, hukuki sürece dikkat çekerek şunları söyledi:

“16 milyon İstanbullunun olan bu iskelenin tahliye edilmesi gerektiği, mahkeme tarafından tescil edildi. Adalar Kaymakamlığı tahliye için iki kez tarih verdi, sonra hava koşulları vesaire diyerek bu tarihleri değiştirdi, şimdi de tatilde. Kamu görevlileri niye vardır? Halka hizmet etmek için, halkın hakkını hukukunu korumak için vardır. Ama ben devletin polisi demeyi ayıp sayarım, TÜGVA’nın polisleri içeriye saklanmış birkaç kişiyi koruyor. Kimden koruyor? Suçlulara karşı halkı koruyacaklarına halka karşı suçluları koruyorlar. Üzerine çökülmüş bir binanın tahliyesine ilişkin yargı kararı ortadayken, bu kararın uygulanmasını isteyen ilçe başkanımız ve belediye görevlilerimiz polis tarafından darp ediliyor.” Hiç kimsenin değil, halkın oluncaya dek bu tarihi iskelenin önünde CHP olarak nöbet tutacaklarını belirten CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu, “Sonrasında İstanbul’da çöktükleri diğer yerleri de ellerinden alacağız” dedi.

tugva-zorbaligi-929422-1.
Kaftancıoğlu, 38 ilçe başkanıyla birlikte açıklama yaptı.


HUKUKİ ENGEL KALMADI

Büyükada İskelesi’nin üst bölümü, 2018 yılında Türkiye Gençlik Vakfı’na ( TÜGVA) 10 yıllığına kiraya verildi. İBB, 7 Şubat 2020’de Şehir Hatları A. Ş’ye bir yazı yazarak, kira sözleşmesinin feshedilmesini ve bu alanın İBB’ye teslim edilmesini istedi. Bunun üzerine Şehir Hatları AŞ, 21 Şubat 2020’de, TÜGVA ile olan kira sözleşmesini feshetti ve alanın 28 Şubat 2020’ye kadar tahliyesini istedi.

Alanın zamanında tahliye edilmemesi üzerine İBB, 6 Ocak 2021’de Adalar Kaymakamlığı’na yazı yazdı. Kaymakamlık önce 26 Ocak 2021 tarihi için tahliye emri verdi. Daha sonra hava muhalefeti nedeniyle TÜGVA temsilcilerinin gelmemesi gerekçesiyle, tahliye gününü 2 Şubat 2021 tarihine erteledi.
Bu arada TÜGVA’nın tahliye işleminin iptali için açtığı davada, mahkeme geçen 27 Ocak’ta yürütmeyi durdurma kararı aldı. Ancak daha sonra İstanbul 2. İdare Mahkemesi, 28 Mayıs’ta tahliye işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdi.

Bu kararla birlikte İBB, 9 Haziran’da yeniden kaymakamlığına yazı yazarak, söz konusu yerin tahliye edilmesini ve İBB’ye teslim edilmesini istedi. Öte yandan TÜGVA’nın, İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nin kararına yönelik itirazı da sonuçlandı. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 10. İdare Dava Dairesi’nin 6 Temmuz tarihli kararı ile itirazın reddine kesin olarak karar verildi. Adalar Kaymakamlığı’na yazılan 9 Haziran tarihli yazının üzerinden de 60 günün üzerinde süre geçince söz konusu alanın tahliyesine ilişkin hukuki hiçbir engel kalmadı.

***

İstanbul’u yedi yedi doymadı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın Yüksek İstişare Kurulu üyesi olduğu TÜGVA’nın İstanbul’da “çöktüğü” tek yer Büyükada İskelesi değil. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun göreve gelmesinin ardından 25 yıllık AKP dönemini inceleyen İBB Teftiş Kurulu, çok sayıda yolsuzluk ve usulsüzlük tespit etti. Bu yolsuzlukların pek çoğunda TÜGVA ismine rastlandı.

İBB’nin 2018 yılı ve öncesine ilişkin maliyetleri incelediği ‘STK-Okul-Yurt Faaliyet Raporu’ da, AKP döneminde belediye kasasından TÜGVA’ya aktarılan kaynakların boyutunu gözler önüne seriyor. Buna göre, STK, yurt ve okullara gerçekleştirilen toplam hizmet maliyetleri sıralamasında, okullar ve spor salonlarından sonra TÜGVA geliyor. Vakfın belediyeye maliyeti 74,2 milyon lira.

Rapora göre, bu vakıf için 2014-2018 yılları arasında Beşiktaş, Bakırköy, Silivri, Avcılar, Sarıyer, Çatalca, Şişli, Kadıköy, Beylikdüzü, Büyükçekmece’de 10 adet bina kiralanarak 5,9 milyon liralık tahsis yapılmış. 2018 yılı içerisinde ise 2,4 milyon liralık kiralama bedeli ödenmiş.

Öte yandan vakfın İBB’deki musluğu, yönetimin değişmesi nedeniyle kesildi; ancak AKP’li belediyelerden bu vakıf için yapılan ‘kıyakların’ haddi hesabı yok. Örneğin son olarak geçtiğimiz aylarda İstanbul Ümraniye Belediyesi’nin pandemi gerekçesiyle Temmuz 2020’den beri TÜGVA’dan kira almadığı ortaya çıktı.