TÜİK Başkanı: Bizim buradan bir kızı beğenip, alanlar var

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkan Vekili Mehmet Aktaş, Kalkınma Bakanlığı Konferans Salonu'nda Ulusal Hesaplar Sisteminin Avrupa Hesaplar Sistemine geçiş çalışmaları ve bu doğrultuda gerçekleştirilen revizyonlar konusunda basın toplantısı gerçekleştirildi.

TÜİK'in "lalettayin" bir kurum olmadığını belirten Aktaş, bunun yanında iyileştirmek zorunda oldukları ciddi sorunları bulunduğuna söyledi. Aktaş, veri entegrasyonu, idari kayıtların entegrasyonunun önlerindeki en önemli sorunlar olduğunu dile getirdi.

Aktaş, "Bizim en büyük revizyon unsurumuz kayıt sistemlerinin entegrasyonudur. En büyük revizyon menşeimiz kayıt sisteminin entegrasyonunu tamamlayamamak, ona bağlı olarak da istatistik entegrasyonunu tamamlayamamaktır. Bu bir ölçme çalışmasıdır ve ölçme çalışmaları yanılır" dedi.

TÜİK ve EUROSTAT arasındaki ilişkilere değinen Aktaş, "15 senedir bizden kız alan EUROSTAT uzmanı var. Yani danışmanlığa gelip de bizim burdan bir kızı beğenip, alanlar var. Teknik düzeyde ilişki olağanüstü. Burada ev satın alanlar var. İstatistik kurumları ile EUROSTAT arasında onay mekanizması yok, teknik iş birliği var. 2 yıl boyunca 365 gününü bizde geçiren tarımcı EUROSTAT uzmanı var. EUROSTAT'ın sözleşmeli hizmet aldığı birisi var, gitti bir de bizim kızımızı aldı." ifadesini kullandı.

(AA)