Asgari Ücret Tespit Komisyonu, üçüncü toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda sunum yapan TÜİK, bir işçinin asgari geçim tutarını 2 bin 213 lira 40 kuruş olarak açıkladı

TÜİK’in asgari ücret önerisi: 2 bin 213 lira


Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için üçüncü toplantısını dün Türk-İş’te gerçekleştirdi. Toplantıda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bir işçinin bir aylık geçimi için gerekli asgari tutarı açıkladı. TÜİK’in raporuna göre, bir işçinin asgari geçim tutarı ‘ağır’ statüdeki işlerde 2 bin 213 lira 40 kuruş, ‘orta’ statüdeki işlerde bin 978 lira 80 kuruş, ‘hafif’ statüdeki işlerde bin 841 lira 40 kuruş olarak belirlendi.

Toplantının ardından, komisyona başkanlık eden Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, komisyonda patron kesimini temsil eden TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ve işçi kesimini temsil eden Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ortak basın toplantısı düzenledi.

‘Bu verileri dikkate alacağız’
Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, “Bu toplantıda TÜİK temsilcimiz, 2018 yılı rakamlarını ve 2019 tahminlerini iletti bize. Bunun yanında da her sene yapıldığı gibi Hacettepe Üniversitesi’nden alınan bilgilerle beraber beslenme ve beslenme dışı ortalama harcama tahminlerini iletti. Bu verilen rakamlar, asgari ücretin belirlemesinde dikkat edilen rakamlar, sadece bunlara göre hesaplanıyor değil asgari ücret. Hem işçi hem işveren tarafının sunum yapan TÜİK temsilcimize bazı itirazları oldu. Zaten komisyonun gereği de bu. Burada belli müzakereler yapılarak kararlar veriliyor. Önümüzdeki hafta son toplantımızı yaparak asgari ücreti belirlemeyi umuyoruz” dedi.

‘TÜİK’in verdiği rakam düşük’
Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ise şunları söyledi: “7 milyondan fazla insanın umutla beklediği asgari ücreti belirlemek üzere üçüncü toplantımızı yaptık. Bugün çok önemliydi. TÜİK bir kişinin geçinebileceği asgari ücreti 2 bin 213 lira 40 kuruş olarak açıkladı. Bizim uzmanlarımızın açıkladığı bir kişinin yaşam maliyeti ise 2 bin 385 lira, yani arada 170 lira fark var. Tabii ki TÜİK’in verilerini dikkate almak durumundayız; ancak gerçek hayatta bu rakamın düşük bir rakam olduğunu görüyoruz.”

Irgat, ülkenin büyümesine bağlı olarak bu rakamın üzerinde bir rakamın belirlenmesini beklediklerini ifade etti.

***

İzmir’de asgari ücret eylemi

DİSK ve KESK dün İzmir’de ortak eylem yaparak asgari ücretin en az 2 bin 800 lira olmasını istedi.

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantısına değinerek, “Hâlâ 2 bin liralardan bahsediyorlar. Reel enflasyonun yüzde 40 olduğu bir ülkede asgari ücretten vergi alınmamalı ve asgari ücret üstüne yüzde 40 enflasyon oranı eklenerek en az 2 bin 800 liraya çıkarılmalı” dedi.

SES İzmir Şube Eşbaşkanı Hülya Baran Ulaşoğlu da “İşçi ve emekçiler, yüksek enflasyon ve artan faturalar nedeniyle ek zam talep ediyor ve zamların geri alınmasını istiyor. Krizde hiçbir payımız olmadığı halde, krizin faturasının bizlere ödetilmek istenmesini kabul etmiyoruz. Ekonomik krizi kim çıkardıysa, faturasını da onların ödemesini talep ediyoruz” diye konuştu.