TÜİK'in açıkladığı işsizlik verileri tartışmaya neden oldu. CHP'li Ağbaba TÜİK'in işsizliğin pandemi sürecinde neredeyse hiç yaşanmadığını, aksine azaldığını açıkladığını söyledi. DİSK-AR ise Covid-19 döneminde revize geniş tanımlı işsiz sayısı ve iş kabı 17 milyon 722 bine ulaştığını belirtti

TÜİK'in işsizlik verileri tartışmaya neden oldu: Pandemi sürecinde kimse işsiz kalmamış!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin iş gücü istatistikleri tartışmaya neden oldu. TÜİK'e göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı, nisanda geçen yılın aynı ayına göre 427 bin kişi azalarak 3 milyon 775 bin kişiye geriledi. Aynı dönemde işsizlik oranı 0,2 puan düşerek yüzde 12,8 oldu. CHP'li Veli Ağbaba, TÜİK'in 10 Temmuz 2020 itibarıyla bir skandala imza attığını belirterek, kurumun işsizliğin pandemi sürecinde neredeyse hiç yaşanmadığını, aksine azaldığını açıkladığını söyledi. İktisatçı Mustafa Sönmez, "TÜİK, dar anlamlı işsizliği veriyor ama iş aramaktan umudunu kesenleri veri olarak verse de 'geniş tanımlı işsizlik' analizi yapmıyor" değerlendirmesinde bulundu.

TÜİK'in nisan ayına ilişkin iş gücü istatistiklerine göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı, nisanda geçen yılın aynı ayına göre 427 bin kişi azalarak 3 milyon 775 bin kişiye geriledi. Aynı dönemde işsizlik oranı 0,2 puan düşerek yüzde 12,8 oldu.

Tarım dışı işsizlik oranı ise 0,1 puanlık azalışla yüzde 14,9 olarak tahmin edildi.

Verilere göre, işsizlik oranı nisanda bir önceki aya göre ise 0,4 puan düştü. Söz konusu ayda 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 1,2 puan artarak yüzde 24,4 oldu. İşsizlik oranı 15-64 yaş grubunda ise 0,2 puan azalışla yüzde 13,1 olarak gerçekleşti.

TÜİK'in açıkladığı iş gücü istatistikleri tartışmaya neden oldu.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) "İstihdam ve işsizlikte gerçek tabloyu açıklıyoruz" diyerek bilgiler paylaştı.

Sosyal medya hesabı Twitter'dan açıklama yapan DİSK-AR, 'Türkiye tarihinin en büyük iş ve istihdam kaybının' yaşandığını belirtti.

"İSTİHDAM 28,2 MİLYONDAN 25,6 MİLYONA DÜŞTÜ"

DİSK-AR açıklamasında şu verileri paylaştı:

► Covid-19 döneminde revize geniş tanımlı işsiz sayısı ve iş kabı 17 milyon 722 bine ulaştı.

► Covid-19 nedeniyle eşdeğer istihdam kaybı ve yeni işsiz sayısı 10,7 milyon oldu.

► Revize geniş tanımlı işsizlik ve iş kaybı oranı yüzde 52 oldu.

► İstihdam 28,2 milyondan 25,6 milyona düştü

► İşbaşında olanların sayısı 27,5 milyondan 20,4 milyona düştü.

► Haftalık ortalama çalışma süresi 44,6 saatten 39,5 saate düştü.

tuik-in-issizlik-verileri-tartismaya-neden-oldu-pandemi-surecinde-kimse-issiz-kalmamis-755014-1.

"AÇIKLANAN İŞSİZLİK RAKAMLARI GERÇEĞİ YANSITMAKTAN UZAK"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TÜİK'in 10 Temmuz 2020 itibarıyla bir skandala imza attığını belirterek, kurumun işsizliğin pandemi sürecinde neredeyse hiç yaşanmadığını, aksine azaldığını açıkladığını söyledi.

Dünya genelinde pandemi nedeni ile olağanüstü koşullar yaşanırken, tüm ülkelerde kitlesel işsizlikler görülürken TÜİK'e göre Türkiye'de hiç kimsenin işsiz kalmadığının, ayrıca hiçbir iş yerinin dahi kapanmadığının açıklandığını vurgulayan Ağbaba, "TÜİK işsizlik rakamlarını yüzde 12,8 ile 3 milyon 775 bin olarak açıklamıştır. Oysaki hem istihdamda yaşanan deprem ve hem de işbaşında olmayan sayısında yaşanan azalma bize açıklanan işsizlik rakamlarının tam tersini söylemektedir" değerlendirmesini yaptı.

Ağbaba, açıklamasında şunları kaydetti: "TÜİK acaba hangi ülkenin işsizlik ve istihdam oranlarını hesaplıyor merak ediyoruz ve açıklama bekliyoruz. İstihdam 2014 yılı seviyelerine indi, 3 milyon 13 bin kişi iktidarın kendisine iş bulacağına artık inanmıyor. İstihdamda 2019 Nisan aynına göre tam olarak 2 milyon 585 bin kişi azalarak son 6 yılın en düşük seviyesine ilerlemiştir. Ayrıca son bir yılda iş gücünden çekilenlerin sayısının 3 milyon 13 bin kişiye çıkması insanların artık iş bulmaktan ümidinin kalmadığının bir göstergesidir. İstihdam 2014 yılında 25 milyon 933 bin iken Nisan 2020'de 25 milyon 614 bine gerilemiştir. Hem istihdamda hem iş gücünde bu kadar olağanüstü azalışlar yaşanmasına rağmen açıklanan işsizlik rakamları gerçekliği yansıtmaktan uzaktır. TÜİK'in işsizlik tanımını değiştirmesi artık bir zorunluluktur."

tuik-in-issizlik-verileri-tartismaya-neden-oldu-pandemi-surecinde-kimse-issiz-kalmamis-755018-1.

"TÜİK, GENİŞ TANIMLI İŞSİZLİK ANALİZİ YAPMIYOR"

İktisatçı Mustafa Sömez TÜİK'in açıkladığı tartışmalı verilere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Sönmez, "TÜİK'e göre Ocak'ta 27,2 olan istihdam, Nisan'da 25,6'ya indi. Bu, 4 ayda 1,6 milyon isithdam azalması demek" ifadelerini kullandı.

"Bir de işte görünüp aslında fiilen çalışmayanlar var" diyen Sönmez, "TÜİK buna fiili istihdam diyor ve bunlar, İŞKUR'dan ücretli izin, kısa çalışma ödeneği alıyorlar. Sayı 5,2 milyon" yorumunda bulundu.

Sönmez, açıklamasına şöyle devam etti: "Fiili istihdam Ocak-Nisan arası 26 milyondan 20 milyona indi, haftalık çalıştıkları saat sayısı da azaldı. 4 aylık azalışı yüzde 30! Sadece Mart-Nisan azalışı yüzde 15. Buradan 2. çeyrek küçülmesine ilişkin ipucu bulabiliriz."

tuik-in-issizlik-verileri-tartismaya-neden-oldu-pandemi-surecinde-kimse-issiz-kalmamis-755016-1.

"TÜİK, dar anlamlı işsizliği veriyor ama iş aramaktan umudunu kesenleri veri olarak verse de 'geniş tanımlı işsizlik' analizi yapmıyor" diyen Sönmez, "İş aramayanlar Ocak'ta 2,9 milyon iken pandemi sonrası 4,6 milyona kadar çıktı. Sadece Nisan'da 721 bin kişi iş aramayan işsizler arasına katıldı" ifadelerini kullandı.

tuik-in-issizlik-verileri-tartismaya-neden-oldu-pandemi-surecinde-kimse-issiz-kalmamis-755017-1.

Tablolar: Mustafa Sönmez / Twitter