Sayıştay, son zamanlarda açıkladığı verilerle tartışma konusu olan TÜİK’te hesap hataları tespit etti. Hesap hatalarının 4 milyon 705 bin 623 TL tutarında olduğu kaydedildi.

TÜİK, Sayıştay'a takıldı: Hesaplarda 4.7 milyon liralık 'hata'

Sayıştay, açıkladığı veriler kamuoyunda tartışma yaratan Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) kendi hesabında hatalı işlem yaptığını belirledi. TÜİK’in gelir- gider işlemlerinin yanlışlığı nedeniyle 4.7 milyon liralık hata oluştu.

Cumhuriyet’ten Mahmut Ilıcalı’nın haberine göre, Sayıştay'ın Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunduğu TÜİK'in 2019 yılı raporunda kurumun kendi hesaplarını da hatalı tuttuğu ortaya çıktı.

MUHASEBE KAYITLARI HATALI

Raporda, TÜİK'in taşınırlara ilişkin düzeltme kayıtlarını hatalı yaptığı belirlendi. Öte yandan TÜİK'in taşra teşkilatı olan Adana, Antalya, Bursa, İzmir, Kastamonu ve Konya bölge müdürlüklerinde tesis, makine ve cihazlar ile demirbaşların “maddi duran varlıklar” hesabına borç, “gelirler hesabına” ise alacak kaydı yapılarak muhasebe kayıtlarına hatalı olarak alındığına dikkat çekildi.

Raporda, söz konusu hatayı düzeltmek için yapılan işlemde ise “gelirler hesabına borç kaydı” yapılması gerekirken “giderler hesabına” işlem yapıldığı belirlendi.

Raporda, ilgili mevzuata atıf yapılarak söz konusu işlem nedeniyle 4 milyon 705 bin 623 TL tutarında hataya sebebiyet verildiği belirlendi.

Raporda, “Bu itibarla, taşınmazlara ilişkin düzeltme kayıtlarının Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliği’nin ilgili hükümleri çerçevesinde yapılmaması sonucu 2019 yılı mali tablolarında yer alan gelirler ve giderler hesaplarında hataya sebep olunmuştur” denildi.