TÜİK’in açıkladığı tüketici güven endeksi yüzde 7,3 oranında sert bir düşüş yaşayarak 71,1’e geriledi. Ekonomist Ulusoy, düşüşte ekonomi politikalarıyla, faiz kararı ve enflasyonun etkili olduğunu söyledi.

Tüketici güveni yerle yeksan oldu

EKONOMİ SERVİSİ

Merkez Bankası’nın (MEB) faiz kararı sonrası hızla artan döviz kurunun ardından, Tüketici Güven Endeksi sert düşüş yaşadı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Tüketici Güven Endeksi’nin kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 7,3 oranında azaldığını açıkladı. Ekim ayında 76,8 olan endeks, kasım ayında 71,1’e geriledi. Hanenin maddi durum endeksi ise ekim ayında 75,6 iken, kasım ayında yüzde 8,8 oranında azalarak 68.9 oldu. Ekonomist Prof. Veysel Ulusoy, düşüşte döviz kuru ve enflasyonun etkili olduğunu belirtti.


İktidarın ekonomi politikalarının sonuçlarını gördüğümüzü aktaran Ulusoy şöyle konuştu: “Merkez Bankası’nın akıl dışı uygulamaları, enflasyon ve faizde insanlardaki olumsuz izlenimler, tüketicinin borç miktarının artması sonucunda geleceğini görememesi, endeks düşüşündeki faktörler. Bunun sonucunda insanlar ileriyi göremiyor” dedi.

İktidar değişince 5 yıl onarım gerekecek

Ulusoy, ölçülen enflasyon oranlarının halkta karşılığı olmadığına da değindi. Ulusoy şöyle konuştu: “Türkiye’de yılbaşı itibarıyla yüzde 20’li zamların konuşulduğu bir ortamda geleceğe kendi enflasyonuyla bakan bir kitle var."

Dolardaki artışın önümüzdeki günlerde etkisinin görüleceğini vurgulayan Ulusoy, “Doların artışı bir bakıma çürümüşlüğün, dengesizliklerin sonucu, nedeni değil. Sonuç bundan sonraki yüksek doların tekrar enflasyonist baskı yaratmasıyla ortaya çıkacaktır.”

Mevcut ekonomi politikalarının politikasızlık olduğunu aktaran Ulusoy, bu durum sürdükçe tüketici güven endeksinin de düşmeye devam edeceğini aktardı. Ulusoy, “Yakında enflasyonun 3 haneli yaklaşımını tadacağız, dolayısıyla bu politikasızlıkla gidildiği taktirde bu hız kesmeyecek ama hükümetin değişmesiyle 4-5 yıllık bir onarım süreci var” diye konuştu.

Ulusoy düşüşteki başlıca nedenleri de şöyle sırladı:

• Yüksek enflasyon oranları.
• Verilere yansımayan yüksek enflasyon oranları.
• Ücretlere yansımayacak artışlar.
• Yaşam koşullarını dizayn eden kira artışları, ev fiyatlarında fahiş yükselişler.
• Cari açığa dayalı anlamsız bir faiz politikası.
• İşsizler ordusunun ve dar gelirlerinin hayat beklentilerinin azalması.
• Küresel ve ulusal kapsamda çoğu faktörün olumsuz yansıması.
• Gelirsizlik.
• Hükümetin ekonomi politikasızlığı.

tuketici-guveni-yerle-yeksan-oldu-947012-1.