Tüketici Hakları Derneği, keyfi biçimde belirlenen ambalajlı gıda gramajlarına standart getirilerek yurttaşlara daha rahat ürün kıyası yapma olanağı getirilmesini istedi.

Tüketici Hakları Derneği: Ambalajlı gıdalarda gramaj keyfiyetine son verilmeli

Gramaj düşürme, paketli gıda ürünlerinde çok sık zam uygulanan dönemlerde firmaların tepki çekmemek için başvurdukları zam yöntemlerinin başında geliyor. Standardı olmayan gramajlandırma nedeniyle ise yurttaşlar kıyaslama yapmakta zorlanıyor. Tüketici Hakları Derneği, ambalajlı gıda gramajlarında standart getirilerek bu keyfiyete son verilmesini istedi.

Evrensel'in haberine göre; ambalajlı gıdalarda gramaj standardı olmadığı için üretici firmaların gıda gramajlarını istedikleri gibi belirlediğini belirtilen açıklamada, zeytinde 680 ve 780 gram, peynirde 645 gram, çocuk devam sütünde bisküvi ve çikolata çeşitlerinde 46 gram, 310 gram gibi ölçülerin kullanıldığına dikkat çekildi.

Açıklamada, “Ambalajlı gıdalardaki gramaj keyfiyeti tüketicileri yanıltmakta ve mağdur etmektedir. Ambalajlı gıdalardaki gramaj kaosu nedeniyle tüketiciler fiyat kıyaslaması yapamıyor ve tüketicilerin kıyaslama hakkına zarar veriliyor. Ambalajlı gıda gramajları tüketicilerin gıdaları satın alırken fiyat kıyaslaması yapabilme hakkına uygun olarak düzenlenmeli, belirlenmelidir. Ambalajlı gıdalarda tüketicilerin fiyat kıyaslaması ve doğru seçim yapabilmesi için gıda gramajlarına (ağırlıklarına) 50 gram, 100 gram, 250 gram, 500 gram, 1 kilogram ve katları şeklinde standart getirilmelidir. Ambalajlı gıdalarda gramaj kaosu ve keyfiyetine son verilmesi ve gramajlara standart getirilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığını, Ticaret Bakanlığını, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını göreve çağırıyoruz” denildi.