Tüketici mahkemeye gitmeden önce arabulucuya başvuracak

EKONOMİ SERVİSİ

Arabuluculuk yasasına ilişkin tartışmalar sürüyor.

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Hukuk Komisyonu Üyesi Arabulucu- Avukat Ahmet Salgut, mevzuatta yapılan değişiklikle sadece mahkemeye başvuru sınırı olan 10 bin 390 lira üzerindeki uyuşmazlıklar için dava açılmadan önce arabuluculuğa başvuru zorunluluğu getirildiğini söyledi.

Yeni düzenleme ile tüketiciler, mahkemeye başvuru zorunluluğu olan 10 bin 390 lira üzerindeki uyuşmazlıklarda önce arabulucuya gidecek, tüketicinin arabulucu ücretini de devlet karşılayacak. Heyet kararına itirazlara ise yine tüketici mahkemeleri bakacak. Bu meblağın altındaki ihtilaflarda halen olduğu gibi Tüketici Hakem Heyetleri'ne başvuru sürecek. Heyet Kararı'na itirazlar ise eskiden olduğu gibi Tüketici Mahkemeleri'ne yapılacak.


Tüketici Hakem Heyetine başvuruların devam edeceğini söz konusu dava şartı arabuluculuk zorunluluğunun bu sınırın üstündeki uyuşmazlıklar için olduğunu belirten Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Hukuk Komisyonu Üyesi Arabulucu- Avukat Salgut yaptığı açıklamada, "Mevzuatta yapılan değişiklikle sadece mahkemeye başvuru sınırı olan 10 bin 390 lira üzerindeki uyuşmazlıklar için dava açılmadan önce arabuluculuğa başvuru zorunluluğu getirildiğini söyledi. Ocak 2018 tarihinde işçi ve işveren uyuşmazlıklarında, ertesi yıl Ocak 2019'da ticari uyuşmazlıklarda dava öncesi zorunlu hale gelen arabuluculuk süreci, tüketici hakem heyeti parasal sınırı üzerindeki uyuşmazlıklar için de zorunlu hale getirildi. Bu düzenleme ile tüketici mahkemelerinde her yıl açılan yaklaşık 50 bin dosyanın öncelikle arabuluculuk kurumunda çözüm aranarak, tüketici mahkemelerindeki yoğunluğun azaltılması ve uyuşmazlıkların yıllarca süren davalar ile değil arabuluculuk görüşmeleri ile daha kısa sürede çözüme kavuşması amaçlanmaktadır." diye konuştu. Salgut açıklamasına arabulucuya başvuran tüketicilerin uzlaşmak zorunda olmadığını ayrıca tüketicinin uzlaşması halinde yüzde 3'lük arabuluculuk bedelinin de tüketici tarafından değil, Adalet Bakanlığı tarafından ödeneceğini ekledi.

Öte yandan Tükoder Ataşehir Şube Başkanı Özden Oktay şunları söyledi:

"Tüketiciyi pazarlık masasına çekerek hak ettiğinden azına razı edebilme, makul bir maliyet ile süreci taraflardan birine başarılı sonuçlandırma diyebiliriz arabulucuk sistemine. Bu durum da daha büyük ekonomik maliyetten kurtulabilmenin önünü açabilmekte şirketler için kuşkusuz.

6502 sayilı kanun ve çözum yollarını geliştirmek güçlendirmek ve hızlandırmak yerine bir tür tüketici bezirganlığı da diyebileceğimiz bir arabulucu topluluğu yaratılmaktadir.

Tüketicinin büyük olasılıkta kazanacağı Tüketici mahkemesi süreci ile ekonomik mağduriyetinin giderilebileceği sürecin önünde ki engeller kaldirilabilir halbuki."

NE OLMUŞTU?

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar 28 Temmuz’da konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Eğer, tüketici ile firma temsilcisi anlaşırlarsa her iki taraf anlaştıkları bedel üzerinden yüzde 3’er olmak üzere arabulucuya yüzde altı “arabuluculuk bedeli” ödeyeceklerdir. Kısaca, ayıplı maldan dolayı mağdur olan tüketici, arabuluculuk sistemi nedeniyle hem hakkını tam olarak alamayacak, hem de arabulucuya ayıplı malın uzlaşılan bedeli üzerinden yüzde üç “Arabuluculuk ücreti” verecek” demişti. Buna karşılık arabulucu avukatlar bu ücretin tüketicinin cebinden değil, Adalet Bakanlığı tarafından ödeneceğini söylüyor.