10 bin 390 TL altındaki uyuşmazlıklarda tüketiciler mahkeme yerine arabulucuya gidecek. Ayıplı mal yüzünden zaten mağdur olan tüketici bir de arabulucuya yüzde 3 komisyon bedeli verecek

Tüketiciye arabuluculuk darbesi

Haber Merkezi

Tüketici haklarına darbe vuran arabuluculuk düzenlemesi dün Resmi Gazete’de yayımlandı. ‘Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ olarak adlandırlan Kanunun 59.maddesiyle tüketici hakem heyetlerine başvuru üst sınırı olan 10 bin 390TL’nin üzerindeki uyuşmazlıklar için ‘Arabuluculuk Sistemi’ getirildi.

Buna göre tüketiciler 10 bin 390 TL altındaki itirazları için mahkemeye başvuramayacak önce arabuluculuk yoluna gidecek.

Konuya ilişkin Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, yazılı açıklama yayımlayarak kararı ‘Arabuluculuk darbesi’ olarak yorumladı. “Eğer, tüketici ile firma temsilcisi anlaşırlarsa her iki taraf anlaştıkları bedel üzerinden yüzde 3’er olmak üzere arabulucuya yüzde altı ‘arabuluculuk bedeli’ ödeyeceklerdir. Kısaca, ayıplı maldan dolayı mağdur olan tüketici, arabuluculuk sistemi nedeniyle hem hakkını tam olarak alamayacak, hem de arabulucuya ayıplı malın uzlaşılan bedeli üzerinden yüzde üç ‘ARABULUCULUK ÜCRETİ’ verecek” denilen açıklamada “Arabuluculuk Sistemi, arabulucuların çıkarı için, ayıplı mal ve hizmetlerden dolayı tüketicilerin haklarına tam olarak erişmesini engelleyecektir” ifadelerine yer verildi.

THD zayıf taraf olan tüketicilerin haklarını korunması için 7251 sayılı kanunun arabuluculukla ilgili maddesinin iptal edilmesini istedi.