AKP’nin "Tüketicinin korunması" kılıfıyla hazırladığı kanun teklifiyle birlikte internet sitelerine erişim engelleme yetkisine Reklam Kurulu da ortak olacak.

Tüketiciyi koruma bahanesiyle sansür

Hüseyin Şimşek

Tüketicilerin hak arama yolunun kolaylaştırılması, ileri seviyede korunması ve ceza sisteminin yeniden düzenlenmesi gerekçesiyle AKP milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifi, vatandaşların yargıya başvurmalarına yönelik yeni engellemeler getiriyor. Teklifle, Ticaret Bakanlığı’na bağlı Reklam Kurulu’na da internet sitelerine sansür yetkisi verilmek isteniyor. TBMM Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu’nda görüşülen teklif, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.


TBMM Genel Kurulu’na sevk edilen Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne göre, Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) ve mahkemelerin görev alanında olan internet sitelerine erişimin engellenmesi yetkisine, Reklam Kurulu da ortak olacak. Teklifin mevcut haliyle yasalaşması durumunda, Reklam Kurulu’na, internet ortamında yayınlanan ticari reklamlarla ilgili yükümlülüklere aykırı reklamlara, erişimin engellenme yetkisi getiriliyor. Reklam Kurulu, teknik olarak reklamı engelleyememesi durumunda, internet sitesinin tamamını erişime engelleme hakkına kavuşacak. Böylece, yargı kararına ihtiyaç duyulmadan, internet sitelerine sansür uygulanabilecek.

TİCARET BAKANLIĞI’NA GENİŞ YETKİLER

Düzenleme ile ayrıca daha önce valiliklerin sorumluluğunda olan bazı yaptırım yetkileri de Ticaret Bakanlığı’na devredilecek. Bakanlık, yaptırımları valiliklere bırakmadan doğrudan kendisi verebilecek. Valiliklerden alınarak Ticaret Bakanlığı’na devredilen yeni yetkilerden bazıları şöyle:
"Paket tur ve abonelik sözleşmeleri, ayıplı malın süresinde teslim edilmemesi, monte edilmemesi, ön ödemeli konut satışında 48 aylık sürenin aşılması, tapu işlemlerindeki tescil sorunları, yapı ruhsatı alınmadan tüketiciyle ön ödemeli konut satış sözleşmesi yapılması, devre tatil taşınmazın arsasının yapı ruhsatı alınmadan devre tatil sözleşmesi yapılması, ürün/hizmet satışı sonrasında hizmetlerdeki eksikler."

TÜKETİCİYE YARGI YOLU SINIRLANIYOR

Teklifte, tüketicilerin yargı yoluna başvurmaları için de 30 bin TL’lik sınır belirleniyor. 30 bin TL altındaki mağduriyetlerle il, ilçe tüketici hakem heyetleri ilgilenecek. Vatandaşlar, mağdur edildikleri hizmetin veya ürünün 30 bin TL’yi aşmaması durumunda mahkemelerin kapısını çalamayacak.

"MUHATAP BULUNAMAZSA KAPATILACAK"

Düzenlemenin, internet sitelerine erişimi engelleme yetkisi nedeniyle sansür amacı taşıdığını ve bu haliyle kabul edilemeyeceğini ifade eden muhalefet milletvekillerine yanıtı, AKP'li İsmail Bilen verdi. Bilen, yalnızca internet sitesinden bir muhatabın bulunmaması durumunda erişim engeli kararı verileceğini öne sürdü. Teklifin bu açıklıkta olmadığını bildiren muhalefet milletvekilleri, düzenlemeden vazgeçilmesini istedi. Teklif, AKP ve MHP'li vekillerin oylarıyla değişikliğe uğramadan kabul edildi.