Tüm Bel Sen İzmir 1 Nolu Şube, Selçuk Belediyesi ile devam eden toplu iş sözleşmesinde Selçuk Belediyesi’nin sorunların ve talepleri çözmediğini belirterek, “Performans yönetmeliği uygulamasıyla emekçiler hizaya sokulmaya çalışılıyor” denildi.

Tüm Bel Sen: Emekçiler hizaya sokulmaya çalışılıyor

BirGün EGE

Selçuk Belediyesi ve Tüm Bel Sen İzmir 1 Nolu Şube arasından süren toplu iş sözleşmesi çıkmaza girdi. Sendika yaşanan gelişmelerin ardından yazılı bir açıklama gerçekleştirdi.

Yapılan görüşmelerden emekçiden yana bir toplu sözleşme için olumlu yanıt gelmediği belirtilen açıklamada, “İş yeri meclisi derhal toplanmış ve TİS süreci ile ilgili son cümleyi burada sorunlarla yüz yüze kalan emekçilerin söylemesinin doğru olacağı inancıyla yapılan toplantıdan “sandık kurulması” kararı çıkmıştır. 14 Ocak 2021 tarihindeki oylama yüzde doksanlık katılımla beklenin üstünde kişinin söz söylediği bir mecra olmuştur. Oylamaya katılanların büyük çoğunluğu sosyal ve ekonomik kazanımlar içeren bir 2021 yılı toplu sözleşmesinden yana oy kullanmıştır. Yapılan görüşmede, memurların haklı talepleri yinelenerek bir uzlaşma yolu aranmış ancak Selçuk Belediyesi’nin uzlaşmaz tavrı sonucunda sorunların ve taleplerin masada çözüme ulaştırabileceği inancı kalmamıştır.” diye belirtildi.

NİTELİKLİ HİZMET ÜRETİMİ BOŞA ÇIKARILMAKTADIR

Krizin faturasını emekçilere kesilmeye devam edildiği vurgulanan açıklamada, “Performans yönetmeliği uygulamasıyla emekçiler hizaya sokulmaya çalışılıyor. Belediye yönetimi tarafından, kamu emekçilerinin iş güvencesinin ortadan kaldırılmaya çalışıldığı, ücretin ve yükselmelerin performans sistemine göre belirlendiği, çalışanların birbiriyle rekabete zorlandığı, bir çalışma yaşamı istenmekte ve dayatılmaktadır. Kalite, verimlilik, ekip çalışması, üretkenlik gibi kulağa hoş gelen kavramlarla, emekçilerin bugüne kadar bedel ödeyerek kazandığı haklara saldırılar makul kılınmaya çalışılmaktadır. Performans Yönetmeliği ile elde edilmek istenen açıktır: Özünde her şeyi işverenin iki dudağı arasına sıkıştırarak kapitalizmin ihtiyacına ve isteğine uygun insan tipi yaratılmak istenmektedir. Üretimde olduğu kadar tüketimde, kültürel ve siyasal yaşamda ‘itaatkar’ bir insan tipi dayatılmaktadır. Ücretin ve yükselmelerin performans sistemine göre belirlendiği, çalışanların birbiriyle rekabete zorlandığı bir çalışma yaşamında nitelikli hizmet üretimi boşa çıkarılmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Açıklama son olarak şunlar kaydedildi: “Kamu hizmetlerinde niteliğin artmasının ön koşulu, kamu emekçilerinin insanca yaşam ve çalışma koşullarına sahip olmasıdır. Verimlilikten, performanstan kar ve rekabet ekseninde söz edenler, yoksulluk sınırının altında ücret alan ve olumsuz koşullarda çalışan Selçuk Belediyesi emekçilerini görmezden gelmektedirler. Kamu emekçilerini ilgilendiren ücret ve diğer çalışma koşullarının belirlenmesinde toplu sözleşme ve grev hakkını da içeren özgür toplu pazarlık sistemi esas alınmalıdır."