Covid-19 salgını, Ege Bölgesi’nde kontrolden çıktı. İzmir, Manisa, Denizli ve Aydın’da hastanelerde yer kalmadı. Hekimler ve sağlık çalışanlarını birçok hastanın yoğun bakıma giremeden öldüğünü belirtiyor.

Tüm Ege için çok geç kalıyoruz: Salgın kontrolden çıktı

BERKAY SAĞOL

Kış aylarının gelmesiyle Covid-19 salgını tüm Türkiye’de yükselmeye başladı. Ege Bölgesi’nde özellikle İzmir, Manisa, Aydın ve Denizli kırmızı alarm veriyor. Bu illerde hastanelerde yer kalmazken ölüm oranları da ciddi şekilde artmaya başladı.

İzmir’de gerçekleşen depremin ardından vaka sayısının iki katına çıktığını söyleyen İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, “İzmir'de koronavirüs salgını kontrolden çıktı, deprem sonrası vaka sayıları iki katına çıktı. Hastanelerdeki yoğun bakımların tamamı doldu, yeni üniteler açılıyor. İzmir’de test pozitifliği yüzde 35-40 oranında. Bu kadar yüksek vaka sayılarıyla sağlık sisteminin baş etmesi giderek zorlaşıyor. Hastalar acil servislerde yatakların boşalmasını bekliyor. Ambulanslar hasta taşımakta zorlanıyor. Salgınla mücadelenin sorumluluğunu yalnızca yurttaşa, bireye indirgeyerek bu sorunla baş edilemez. Sağlık sistemimizin yanıt verme kapasitesini çok zorlayan bir noktadayız. Salgının böyle devam etmesi, hasta sayılarının böyle artması durumunda hiçbir sağlık sisteminin yeterli olamayacağı, çökeceği göz önüne alınmalıdır” dedi.


“AMBULANSLAR HİÇ DURMUYOR”

Manisa’da günlük vaka sayılarının bin 500’e kadar çıktığını söyleyen Manisa Tabip Odası Başkanı Dr. Şahut Duran ise, “Yoğun bakımlarda ve acillerde bekleyen hastalar ölüyor. Hekimler hasta seçmek zorunda kalıyor. Yoğun bakımlar tamamen dolu tek kişilik odalarda bile iki kişi yatmasına rağmen tamamen dolmuş durumda. Hastanelerin diğer kullanılmayan alanları da yoğun bakıma çevrilmeye çalışılıyor. Solunum cihazlarında ciddi bir eksiklik yaşanıyor. Vaka sayıları dışında Manisa genelinde ölüm oranları çok ciddi şekilde arttı. Pozitif bir hasta öldükten sonra cihazlar sterilizasyon işleminden geçiriliyor ve oraya hemen yeni hasta alınıyor. Ambulanslar hiç durmadan sürekli hasta getiriyor. Yoğun bakıma yetişemeden ölen hastalar var” diye konuştu.

Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Rıza Hakan Erbay, Denizli genelinde günlük yüzde 35 hatta 40’a varan pozitiflik söz konusu. Denizli için bu rakamlar çok yüksek. Şuan PAÜ Yoğun Bakımımız dolu, göğüs ve enfeksiyon hastalıkları dolu. Yeni birimler açılıyor. Maske, mesafe ve hijyen önemli ancak her önlemi toplumun kendisi alamaz. İşyerleri ve AVM’ler açık. Halkın kendini eve kısıtlaması zor. İşe gitmek durumunda, servise binmek, toplu taşıma kullanmak zorunda. Bu konuda devletin ve kurumların üzerine düşen görevler var. Veriler artık alarm veriyor” ifadelerini kullandı.

“FİLYASYON EKİPLERİ YETİŞEMİYOR”

SES Aydın Şubesi ise yaptığı açıklamada, Aydın ili genelindeki tüm sağlık kurumlarında 200’ün üzerinde sağlık çalışanının Covid-19’a yakalandığı belirtti. Açıklamada, “Bazı arkadaşlarımız hastanede tedavi alırken bazı arkadaşlarımız da yoğun bakımda solunum cihazına bağlı olarak yaşam savaşı veriyor. Covid-19 dışında normal hastalar sağlık hizmetlerine ulaşmakta zorluk yaşıyor. Filyasyon ekipleri ilaç dağıtımlarına yetişemiyor, ambulans çalışanları gün içinde sadece tuvalet molası veriyor, dinlenemiyor, yemeklerini bile seyir halinde yemek zorunda kalıyorlar. Artık hastanelerde yer kalmadı, bizlerde can kalmadı ve bu süreç zıvanadan çıktı” denildi.

***

İzmir’de bir haftada 210 korona ölümü!

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, İzmir’de bir haftada koronavirüsten 210 yurttaşın hayatını kaybettiğini açıkladı. İzmir’de sadece 17 Kasım’da 51 yurttaşın koronavirüsten hayatını kaybettiğini duyuran Sertel, “AKP iktidarı salgınla mücadeleyi iyi yönetemiyor ancak yalan söylemeyi çok iyi beceriyor” dedi.
İktidarın halka yalan söylemeyi alışkanlık haline getirdiğinin altını çizen Sertel, kentle ilgili şu bilgileri verdi: “Bulaşıcı hastalıktan yani koronavirüs nedeniyle 11–17 Kasım tarihlerinde 210 vatandaşımızın hayatını kaybettiği gerçeğini üzülerek öğrendim. 11 Kasım Çarşamba 19, 12 Kasım Perşembe 34, 13 Kasım Cuma 26, 14 Kasım Cumartesi 23, 15 Kasım Pazar 36, 16 Kasım Pazartesi 21 ve 17 Kasım Salı günü 51 vatandaşımız bulaşıcı hastalık nedeniyle hayatını kaybetmiştir. 17 Kasım günü Türkiye genelinde açıklanan vefat sayısı 103. Aynı gün İzmir’de bulaşıcı hastalıktan vefat eden kişi sayısı ise 51. Yani o rakam doğruysa ölümlerin yarısı İzmir’de olmuş demektir. Ankara’da, İstanbul’da ve diğer büyükşehirlerde yok denecek kadar az ölüm olmuştur. Sayın Bakan buna inanıyor mu? Halkımız inanmıyor. Yine İzmir’de yapılan testlerde pozitif çıkma oranı yüzde 30’lara yükselmiştir. Türkiye genelinde açıklanan hasta sayısına ve ölümlere baktığımızda açıklanan rakamların halkı aldatmacadan ibaret olduğunu net olarak görüyoruz. Virüsün yayılma hızı ve ölüm oranı gittikçe artmaktadır. İki gün önce alınan ve toplumun kafasını iyice karıştıran kısıtlama kararları da önlem olmaktan çok uzaktır. Mark Twain ‘Rakamlar yalan söylemez ama insanlar rakamlarla yalan söyler” diye güzel bir sözü var. Türkiye’de yaşadığımız tam olarak budur. Halkını aldatan kendini altadır.”