Tüm Emekli Sen’in mücadelesi sürüyor

Kurulalı 2 yıl olan Tüm Emekliler Sendikası, iki yıl içinde, toplam 80 il ve ilçede, şube ve temsilcilikleri oluşturdu. Üye sayısını 7 bin 500’lere çıkaran Tüm Emekliler Sendikası’nın İstanbul’da 6 şubesi ve 2 temsilciliği bulunuyor. İnsanca yaşam için mücadele eden sendika, ikinci kongresini 19-20 Ekim’de gerçekleştirdi.

Son olarak 13 Aralık’ta, ülkenin tüm şube ve temsilciliklerinde, alanlara çıkan Tüm Emekli Sen üyeleri, kendilerine uygun görülen yüzde 5’lik bütçe payını protesto etti. Tüm Emekliler Sendikası, İstanbul, Ankara ve Datça’da bir araya gelmişti. Farklı şehirlerde eş zamanlı olarak düzenlenen eylemlerde 2020 yılı bütçesinde emeklilere yer verilmediği belirtilerek, “Bu bütçede baskı vardır, yoksulluk vardır, işsizlik vardır, yolsuzluk ve israf vardır” dedi.

İstanbul Kadıköy’de boş tencere yakma eylemi yapan emekliler, Datça’da ise bütçeden daha fazla pay ayrılması talebiyle eylem yaptı. Ankara’da ise Mülkiyeliler Birliği’nde basın toplantısı düzenledi. Tüm Emekliler Sendikası Kadıköy’de yaptığı eylemde “TÜİK’in ‘uydurma’ rakamlarıyla belirlenen maaşlarımızla geçinemiyoruz” diyerek boş tencerede fatura yaktı.

Mülkiyeliler Birliği'nde yapılan basın toplantıda konuşan Tüm Emekli-Sen Genel Başkanı Salman Hürkardeş, “8 milyon emeklinin asgari ücret altında, 1 milyon 100 bininin ise bin TL’nin altında maaş aldığına dikkat çekerek, “Bizim silaha, savunma sistemlerine değil demokrasiye, barışa ihtiyacımız var” diye konuştu. “13 milyona yakın emeklinin 8 milyonunun asgari ücretten düşük maaş aldığını söyleyen Hürkardeş, “Bin TL’den daha az maaş alan emekli sayısı 1 milyon 100 bin. 4 milyon emekli, emekli oldukları halde çalışıyor. 2002 yılına göre emekli aylıklarındaki artış milli gelir artışının yüzde 34 gerisindedir” dedi. “Yolcu garantili, hasta garantili olarak yaptırılan otoyol, hava limanı, hastane, köprü nedeniyle kullanılsın kullanılmasın tam 19 milyar ödenecektir” diyen Hürkardeş, vergi yükünün ise emeklilerin, çalışanların, asgari ücretlinin sırtına yüklendiğini ifade etti.

Tüm Emekli-Sen Datça Şubesi tarafından, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen eylemde, Tüm Emekli-Sen Datça Şube Başkanı Hüseyin Sarıtaş okuduğu basın açıklamasında, 2020 yılı bütçesinin emekliler için yoksulluk bütçesi olduğunu ve 2020 yılı bütçesinden ve siyasi iktidardan talepler de dile getirildi. Emekli Sen üyeleri taleplerini şöyle sıraladı:

  • En az emekli maaşı, asgari ücret düzeyinde olmalı.
  • Emeklilere her yıl için emekli aylıkları tutarında 4 ikramiye verilmeli.
  • Emekliler ve eşleri için şehir içi ulaşım ücretsiz olmalı.
  • Asgari ücret tamamıyla vergi dışı kalmalı.”

'YUKARIDAN YÖNETME' ANLAYIŞI ORTADAN KALKTI

19-20 Ekim tarihlerinde yapılan kongrede alınan kararlara göre, sendikanın tüm organlarında fiili olarak asıl/yedek ayrımı ortadan kaldırılarak 'yukarıdan yönetme' anlayışı ortadan kaldırıldı. Konre kararlarını yayımlayan Emekli Sen, sorumluluk almak isteyen herkese, kendi özgücüne dayanan, birleşik bir sendikal mücadele önerdiklerini ifade etti.

Üye yapmaya, aidat toplamaya, merkezi eylemler örgütlemeye, bildiri dağıtmaya, basın açıklamaları yapmaya devam edeceklerini söyleyen Emekli Sen bunlarla yetinmeyeceklerinin altını çizdi.

Bütçe ile ilgili eylem ve etkinliklerimizi, hukuksal kazanımın emeklilere taşınması, ve diğer sendikalarla birleşme görüşmeleri ile birleştirecek olan sendika, "Birleşme görüşmelerini aşağıdan yukarıya, ortaklaşmış eylem ve etkinlikler örgütleyerek sürdüreceğiz. Bölge çalışma grupları oluşturarak, ulaşılamayan il ve ilçelere ulaşmamız gerek. Eğitim çalışmalarını programa dönüştürmemiz gerek" dedi.